Jöhet a fordulat, itt vannak az első jelek

Az e héten bekövetkezett áresés nyomot hagyott a befektetői hangulaton az Egyesült Államokban, ami jó jel lehet. Az első jelek ugyanakkor megérkeztek arra, hogy véget is érhet az amerikai részvénypiacon szeptember óta tartó emelkedés.
NAPI, 2011. február 25. péntek, 11:30
Fotó:

Hatalmas optimizmussal vágtak neki a befektetők ennek a hétnek, ám az elszálló olajár és az észak-afrikai, illetve közel-keleti események nyomán korrigáló részvénypiac sokakat kijózanított.


A Napi Gazdaság Online által rendszeresen követett hangulati felmérések egyikén már nyomot hagyott az áresés, az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII friss adatai szerint 36,6 százalékosra csökkent a következő hat hónapban magasabb részvényárfolyamokat váró befektetők aránya, ez közel 10 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbi állapothoz képest. Az áresésre tippelők tábora 10,6 százalékkal 36,3 százalékra ugrott.Ezzel a felmérésben a két vélemény arányát tükröző bull/bear arány 1 közelébe csökkent, ami enyhén pesszimista állapotot tükröz, azonban korántsem annyira alacsony, hogy szélsőségesen rossz hangulatról lehessen beszélni.A mutató 4 hetes átlaga még mindig historikusan magas szinten, 1,6-en tartózkodik, azonban ez már jócskán alatta van a korábbi, január elején tapasztalt 3 közeli értékekhez képest. Mivel a felmérés e hét elején készült, ezért ez alapján elmondható, a korrekció hatására hirtelen óvatossá váltak a befektetők, s ez jó jel lehet az ellentét analízisben hívők véleménye szerint.Veszélyzónában a profik


Az Investors Intelligence Services adatai, amely a profi tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot méri, hétfői adatokat tartalmaz, így arról ad pillanatképet, hogyan látták a piacot a szakértők a korrekció kezdete előtt. Ebben a felmérésben a bikák aránya változatlanul 50 százalék felett tartózkodott, 53,3 százalékra nőtt egy hét alatt 52,9 százalékról. A medvék tábora viszont tovább csökkent, 19,6-ról 18,9-ra. Ez nagyon alacsony érték, lokális piaci csúcsokat szokott jellemezni, a szakirodalom a veszélyzónát a 20 százalék alatti értékekhez szokta rendelni. Ez ugyanis arra utal, hogy a szereplők annyira túlpozicionáltak a további áremelkedés irányába, hogy az sérülékennyé teszi a piacot.
A Chicago Board Options Exchange-en (CBOE) eközben emelkedésnek indult a korábban szélsőségesen alacsonyan, szintén lokális piaci csúcsokra jellemző szinten álló equity put/call arány. Azaz a szereplők végre elkezdtek eladási opciókat is vásárolni a vételiek mellett, tehát félni kezdtek az áreséstől, ami szintén jó jel a piacnak, a mutató 10 napos és a 30 napos átlaga azonban még mindig elég alacsonynak mondható.
A félelemindexnek is nevezett VIX index a héten kilőtt 30 napos mozgóátlaga fölé évek óta nem tapasztalt alacsony bázisából, s ez szintén azt mutatja, a piac volatilitása megnőtt, megváltozott viselkedése.A piac szerkezetét mutató indikátorok azonban önmagukban mit sem érnek, ha maga az ár nem mutat trendfordulót. Az erre utaló első jelek megérkeztek.

A Jeffrey Kennedy-féle módosított trendvonal szignálvonalát áttörte lefelé az S&P 500, nagy piros gyertyával, ami megerősített jelzés az emelkedő trend végére. Ez még önmagában nem jelent trendfordulót, csak a trend változására figyelmeztet. Az index RSI-je alacsonyabb csúcsot csinált és a két csúcs közötti mélypont alá zárt, ezzel úgynevezett hamis kilengést produkált, ami erős trendfordulatra lehet jelzés.


A grafikon a Markers grafikonrajzoló programmal készült.

A trendhez tartozó 60 napos mozgóátlag megfelelően eltolt értéke nagyjából a szeptember eleje óta tartó emelkedés 23,6 százalékos retracementjének magasságában 1275-1280 pont között tartózkodik. A következő napokban tehát kiemelt jelentőségű lehet, tovább tart-e a korrekció eddig a szintig az amerikai piacon, s ha elérne oda az árfolyam, képes lesz-e megtartani a támaszt.

Ha nem, vaskosabb lejtmenet is benne lehet még a pakliban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK