BUX
39803

Jöhet a Genesis-ajánlat

Hozzájutottak részvényeikhez a legutóbbi óriási Genesis tőkeemelésben résztvevő befektetők. Tekintve, hogy a dél-afrikai bejegyzésű Calypso részesedése 50 százalék fölé nőtt, nyilvános vételi ajánlatot kell tennie a részvényekre.

Mezősi Tamás, 2010. július 29. csütörtök, 15:51

Az ajánlat árfolyama nem lehet kevesebb, mint az elmúlt száznyolcvan nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára, mely jelenleg 418 forint. Az ajánlat hivatalos közzétételéig ez az összeg minden bizonnyal még csökken valamelyest, ám értéke feltehetően bőven meghaladja majd a jelenlegi 350 forintos tőzsdei árat - azaz az ajánlatra spekulálva másfél hónap alatt közel húsz százalékos haszonra tehetnénk szert.

Persze a kockázatok egyáltalán nem elhanyagolhatók. Egyrészt az ajánlatot a PSZÁF-nak is jóvá kell hagynia, mely legalább tíz napba telik, ám ha hibát talál a felügyelet, vagy hiánypótlásra van szükség, úgy akár sokkal több időt is igénybe vehet, ami az ajánlati ár csökkenését eredményezi, másrészt - figyelembe véve a cégnél az elmúlt időben meglehetősen döcögve haladó beruházásokat - egyéb meglepetések is érhetik az egyszeri spekulánst.

A cég közgyűlésén Rényi Gábor is azt tanácsolta a Genesis tulajdonosoknak, ne fogadják el a nyilvános ajánlatot, a volt elnök szerint ugyanis a könyvkereskedelem és a napelem-gyártás után most a bányászattal megpróbálkozó társaság részvényeinek árfolyama várhatóan emelkedik majd.