Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyitás után néhány perccel a Dow Jones ipari átlag - 30 vezető iparvállalat indexe 0,31 százalékkal nőtt. Az S&P 500 0,32 százalékkal javult. Az IT-szektor válogatott részvényeit tartalmazó Nasdaq Composit index 0,30 százalékkal emelkedett.

Nehezen megjósolható a pénteki kereskedés várható iránya. A piacok szerte a világon Janet Yellennek, az amerikai jegybank szerepét betöltő tartalékbankrendszer, a Fed (Federal Reserve) elnökének beszédét várják, aki magyar idő szerint délután négy órakor szólal föl a Wyoming állambeli hegyvidéki üdülőhelyen, Jackson Hole-ban rendezett jegybankártalálkozó résztvevői előtt.

A befektetők és az elemzők árgus szemekkel fogják figyelni a jegybanki vezetőktől megszokott módon, várhatóan patikamérlegen kimért beszéd minden egyes szófordulatát. Ebből próbálnak ugyanis következtetni arra, hogy a Fed mikorra időzíti a piaci várakozás szerint idén év végéig esedékes alapkamat-emelést: már szeptemberben folytatja a kamatemelési ciklust, vagy kivár decemberig.

Az elmúlt napokban a Fed több döntéshozója is sürgette a nyilvánosság előtt a mihamarabbi kamatemelést a javuló amerikai foglalkoztatottsági mutatókra és az inflációra hivatkozva. A Morgan Stanley nagybank előrejelzése szerint viszont a kamatemelés kockázatait ecsetelő, "galamb" beszéd várható Yellentől.

A beszédet megelőző várakozást jelzi, hogy a New York-i részvénypiacok hétfő óta összesen 0,5 százalékot estek. Utoljára a brit EU-tagság elutasításáról döntő népszavazás után volt ilyen rossz hete az amerikai papíroknak. Paul Nolte, a Kingsview alapkezelő portfoliómenedzsere ugyanakkor rámutatott: miután az indexek rekordmagasságban vannak, "akár egy 3-5 százalékos zuhanás sem jelentene világvégét".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!