Jöhet az 5650 forintos OTP

Nem sokat változott az elmúlt hetekben a technikai kép a Budapesti Értéktőzsdén, a piac teljesítményét mérő BUX index továbbra is egy viszonylag szűk sávban oldalaz. A blue chipek közül egyedül az OTP tudott mostanában emelkedni, de még így is jócskán lemaradó az éves mélypont közeléből felfelé araszoló bankpapír.
NAPI, 2010. október 6. szerda, 09:07
Fotó:

Kitörési kísérlet nyomai fedezhetők fel a BUX grafikonján, szeptember közepén a 23 400 pontos ellenállást kísérelte meg áttörni az index. A gyenge próbálkozás után 22 500 pontig zuhant vissza az árfolyam, és jelenleg is az előbb említett két szint között mozog a mutató. Az elmúlt hónapokban egyre magasabb mélypontokról rugaszkodott el a BUX az ellenállási zóna irányába, így egy háromszög alakzat formálódott a grafikonon. Ha a közeljövőben sikerül a 23 400-23 500 pont közötti ellenállászóna áttörése, akkor célba vehetné a 25 500 pont körüli maximumot, de előtte még a 24 000 és 25 000 pontos szinteket is le kellene küzdenie a kurzusnak. Amennyiben viszont nem jön a várt kitörés, akkor a negatív iránnyal is számolni kell, és ebben az esetben a 200 napos mozgóátlag (22 500 pont) lehet egy fontos szint, alatta pedig a 21 500-as mélypontra érdemes figyelni.


Kitört az OTP, véget ért a sávozás a bankpapírban. Heteken keresztül 4750-5040 forint között araszolt az árfolyam, majd múlt héten elindult felfelé. Az 5150 forintos szintet már áttörte a kurzus, és jelenleg 5300 alatt oldalaz, öt napja gyűjti az erőt a további emelkedéshez. A technikai kép alapján rövid távon továbbra is felfelé áll a papír, a következő jelentős szint 5650 forintnál látható (200 napos mozgóátlag, korábbi csúcspont). A kisebb visszaesésekben továbbra is vételi pozíció nyitása javasolt, de az 5150 forintos támasz törése esetén már számítani kell az 5070-5075 közötti rés visszatöltésére.


A Mol-rally szeptember közepén fulladt ki, ekkor érte el csúcspontját az árfolyam. Ezt követően egy komoly eladói hullám alakult ki, gyorsan visszaesett az olajpapír 20 000 forint környékére. A támaszról egy gyenge emelkedési kísérlet következett, de egy komoly ellenállási zóna megállította a kurzust. Egyelőre nem látszik a további irány, ezért a pozitív korrekciókban érdemes zárni a nyitott pozíciókat. Nagyobb emelkedés akkor várható, ha a 21 680 forintos szintet sikerül áttörni, hiszen ebben az esetben nyitva az út a
23 200 forintos maximumig. Kritikus szint 20 000 forint környékén látható, ennek törése esetén már trendforduló rajzolódna ki.


A 48 800 forintos ellenállás két alkalommal is megállította a Richtert. A legutóbbi korrekció alkalmával 45 800 forintig süllyedt az árfolyam, majd innen visszapattant, és jelenleg gyenge emelkedési kísérlet látható. A technikai kép azonban nem túl meggyőző, ezért a vételekkel még érdemes várni. Fontos támasz 45 800 forintnál található, amennyiben újra megjelennek az eladók és sérül a szint, akkor 43 500 forintig (200 napos mozgóátlag) már egyáltalán nem látható megálló.

Rácz Balázs
Erste Befektetési Zrt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK