A horvát állam az EU-csatlakozás közeledtével módosíthatja az INA privatizációjához kapcsolódó törvényt horvát lapértesülések szerint. Ezzel az államnak le kell mondania speciális jogosítványairól, mint például az egyes stratégiai döntésekhez kapcsolódó vétójogról. Minderre a horvát államot az uniós szerződése kötelezi, így a hír nem jelent meglepetést, viszont mindenképpen pozitív a Mol számára. Az uniós csatlakozás miatt ugyanis a horvát állami részesedést a jelenlegi 44,8 százalékról 25 százalékra kell csökkenteni. A Mollal kötött jelenlegi részvényesi megállapodás szerint a horvát államnak mindaddig vétójoga marad egyes stratégiai kérdésekben és elővásárlási joga a Mol INA-részvényeire, amíg 25 százalékos tulajdona van a cégben.

A korábban sokat vitatott részvényesi megállapodás most már a horvátok számára is kulcsfontosságú lehet, hiszen enélkül a teljes kontroll a Mol kezébe mehet át. Főleg hogy egy korábbi megállapodás szerint nagyobb csomagot nem is adhatnak el szakmai befektetőnek anélkül, hogy ugyanakkora csomagot ne ajánljanak fel a Molnak, ami már azt jelentené, hogy a Mol biztosan átlépi az 50 százalékos küszöböt a horvát olajtársaságban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!