Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Valamelyest kezd körvonalazódni, hogy az európai döntéshozók milyen megoldásban gondolkodnak a helyzet orvoslására,  ez pedig a héten akár némi megnyugvás hozhat, ami lendületet  adhat felfelé a piacnak, figyelembe véve azt is, hogy több indikátor túladottságra, illetve túlzott pesszimizmusra utal.

Tartósabban rányomhatja a bélyegét azonban a piacra, hogy a makroadatok továbbra sem mutatnak javulást, csökkentve annak a valószínűségét, hogy a gazdaság lassulása csak átmenti volt. Ebben a tekintetben a héten nem várhatunk érdemi elmozdulást a Raiffeisen Bank elemzői, tekintve, hogy a makronaptár viszonylag üres. Érdemi indikációt majd 2-3 hét múlva a további konjunktúra indexek, illetve az átfogó munkaerőpiaci adatok adhatnak.

Ezek javulása nélkül az emelkedő trendbe való visszatérés nem esélyes, sőt további lendületet adhat akár az esésnek a görög helyzettől függetlenül.

A benchmarknak használt S&P-ben az 1250 körüli szintek jelentenek masszívabb támaszt, ezek kitartására számítunk egyelőre. Amennyiben ezek is törnének, az már olyan szinten befolyásolná a képet technikai szempontból (is), amely alapvetően átrajzolhatja a következő hónapokra vonatkozó partvonalon maradni.

A hazai piac némileg alulteljesítő volt az elmúlt héten. Erősebb nyomás alatt volt az OTP, amelyet a hangulaton túl az ezzel párhuzamosan ismét erősödő frank is sújtott. Lefelé az 5700 maradt a kulcsszint, ami foghatja, amíg az S&P-ben kitart fent említett szint, addig az OTP-ben is kitarthat az 5700. E szint körül esetleg érdemes lehet vételekkel próbálkozni szűk stoppal, azonban ez egy igen magas kockázatú tranzakció. Inkább megfontolandó lehet megvárni némi konszolidációt, ami minimum 5900 fölötti zárást jelentene. Fontos támasz szintekig esett vissza a Mol, amelyet az olajárak esése, illetve több negatív elemzői kommentár is befolyásolt negatív irányban. Amennyiben jelenlegi szintek törnek első körben a 21 000 körüli árfolyamok kerülhetnek látótérbe. Várhatóan mindkét papír mozgása erős párhuzamot fog mutatni a makroadatok alakulásával nyilvánvaló okokból.

A hét nyertese volt a Richter amely a negatív hangulat ellenére erősödni tudott. Reális esélyt látunk rá, hogy hamarosan ki tud törni felfelé hónapok óta fennálló eső trendjéből (36 ezer fölé kerülve), elsősorban technikai alapon. Ez még nem történt meg, ez azonban akár újabb lökést adhatna az árfolyamnak felfelé, így e fölött akár long pozíció felvétele is megkockáztatható (ajánlás Richter long 36,700-ról, hosszabb távra). Az ezt megelőző hét "sztárpapírja" az MTelekom azonban visszaadta korábbi emelkedését, így az 550 fölé történő kitörést egyelőre behaltnak tekintik, és a Raiffeisen elemzői továbbra sem preferálják a részvényt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!