Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz válsággal nem is számolva maga a Fed is alaposan felülírhatja a befektetők jövő évre vonatkozó számításait. Mint ismert, a befektetési bankok vezető stratégái és maguk a profi portfólió-allokátorok döntő többsége is arra számít, hogy 2015 egyik legfontosabb piaci folyamatokat meghatározó témája az amerikai és az európai jegybank politikájának divergenciája lesz. Nevezetesen az, hogy a Fed a jövő év közepe táján elkezdi emelni a hosszú ideje nulla közelében tartott alapkamatot az amerikai gazdasági növekedés gyorsulásával párhuzamosan. Eközben arra számítanak, hogy a deflációs spiráltól tartó ECB széleskörű eszközvásárlási programot kezd majd végrehajtani a jövő év első felében.

Bill Gross, a Pimco korábbi feje, aki az ősz elején a Janus Capital nevű céghez igazolt, úgy véli, ez nem fog bekövetkezni, a Fed ugyanis jövőre egyáltalán nem nyúl a kamatokhoz. A Bloomberg tudósítása szerint a neves szakértő Twitter posztjában annyit közölt, a Fed sarokba szorult. Bár kamatot akar emelni, azonban az alacsony olajár, a dezinfláció és az erős dollárárfolyam mind azt mondják számára: NE!

A Fed kamatemelési ciklusának megindulásában kételkedik Paul Krugman, Nobel díjas közgazdász is. A szakértő egy héttel korábban adott nyilatkozatában és megjelent írásában úgy vélte, amikor eljön a döntés ideje, a Fed szakértői körülnéznek s azt látják majd: kicsi az inflációs nyomás, a világgazdaság elképesztően gyenge, s bár el lehetne kezdeni kamatot emelni, azonban ennek akkora a kockázata és olyan negatív hatásokkal járhat, hogy lehet, inkább kivárnak még.

Ezt a nézetet erősítheti Michael Sanders, a Citigroup közgazdászának véleménye is, aki szerint a következő négy évben nem nagyon látunk majd fejlett gazdaságban 3 százalékosnál magasabb inflációt - emeli ki a Bloomberg. Bár a munkaerő piaci adatok, különösen a munkanélküliségi ráta alakulása lehetővé tenné a kamatemelést, azonban több elemző is rámutat, ezeket az adatokat az elképesztően alacsony bérnövekedés fényében kell vizsgálni.

A Fed ma esti kamatdöntése után talán okosabbak lehetünk, mi várható jövőre.

eur/usd árfolyam
Kép: Alfatrader

Ha mégsem kezdene kamatot emelni a Fed, akkor az utóbbi időszakban rosszul teljesítő feltörekvő piaci devizák számára az jó hírt jelentene. A megingó feltörekvő piaci devizaárfolyamok és az ezekből az országokból megindult tőkekivonást a szakértők szerint ugyanis pont az amerikai kamatemelésre való felkészülés váltotta ki. A Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése szerint a profi befektetők körében jelenleg az egyik legnépszerűbb pozíció az erősödő dollár - gyengülő euró párosra fogadni. Tekintve, hogy az euró/dollár keresztárfolyam többéves mélypontok közelében tartózkodik, az amerikai kamatemelés elmaradása, esetleg az ECB eszközvásárlásainak tolódásával párosulva masszív euró erősödést is okozhatna, s véres rendet vágna az egy irányba beállt befektetők pozícióiban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!