Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az óriásit rallyzó ezüst határidős kontraktusaira vonatkozó letétigény növelésével kezdődött múlt héten az, azt követően egyre terebélyesedő, eladási hullám az árupiacokon. A historikus csúcsnak számító 50 dollár körüli szintről a négyszeri letétemelésre beindult az ezüstpozíciók likvidálása. Erre csak rátettek azok a hírek, miszerint Soros György és több más híres alapkezelő is elkezdte a "kitárazást" a nemesfémből, ami aztán az arany jegyzését is magával rántotta.

A héten napvilágot látó gazdasági adatok után az ECB kamatdöntését követő Trichet-kommentár tette fel az i-re a pontot. A nyilatkozatból ugyanis egyértelművé vált, hogy júniusban nem kerül sor szigorításra. A dollár így hirtelen irányváltással hajszállal az 1,50-es szint alól erősödésbe váltott.

Az olaj például a csütörtöki 108 dollár körüli szintről péntekre 94,63 dolláron találta meg alját, mielőtt visszapattant volna valamelyest. Márpedig az elmúlt hónapok emelkedését a dollár folyamatos gyengülése fűtötte − mondta lapunk kérdésére Gelencsér Zsigmond, a Buda-Cash elemzője.

A beinduló dollárvételi hullám meglátszott más eszközosztályok teljesítményén is, ám az árupiacot fokozottan érintette. A szakember úgy véli, a hosszabb távú irány mindenképp a Fed likviditásbővítő intézkedéseinek (QE2) június végi kifutásával derül majd ki. Addig viszont Gelencsér szerint a jelenlegi szintek körül mozoghatnak majd az árupiaci árfolyamok, heves volatilitás által kísérve és a dollár árfolyama lehet a meghatározó.

Skáre Balázs, a Solar Capital üzletkötője szerint nem a lufi pukkadt ki, csupán az esztelen emelkedés zárult le. A szakember szerint így korrekciót látunk jelenleg, ám hosszabb távon a pénz oda áramlik majd, ahol érték is van, így például az árupiacokra. Ez egészen addig így lesz, amíg a jegybankok az inflációt figyelmen kívül hagyva folytatják laza monetáris politikájukat − hangsúlyozta Skáre. Úgy véli, az elmúlt napok esésére egy-két nap korrekció következhet. Utána viszont nagyobb esés is "benne van a pakliban", a volatilitás növekedése újabb letétigény-növelésekkel járhat, ami további nyomást gyakorolhat az árfolyamokra. A hosszú távú emelkedő trend viszont a szakember szerint nem tört az árupiacon.

Az egyes termékek közül az aranynál csupán szolidabb korrekcióra kell számítani Varga Zoltán, az Arteus Capital vezérigazgatója szerint. A gabonáknál a kukorica esetében voltak a legnagyobb emelkedési várakozások, az amerikai ültetési szezon ugyanis a rossz időjárás miatt elmaradást mutat − hangsúlyozta Gelencsér.

Emiatt sok longpozíció épült viszont ki, amelyeket most zárni kényszerülhetnek a befektetők, lefelé hajtva az árfolyamokat.

A kőolajnál a hurrikánszezon kezdete hozhat majd izgalmakat, ám ezt is felülírhatják a piaci folyamatok.

A kakaó esetében az elefántcsontparti exporttilalom feloldása, illetve a nyugat-afrikai termelők kínálata erős kereslettel találkozhat, így ez a két tényező kiolthatja egymást.

Az arabika kávénál a nagy brazil termőterületeket sújtó hideg rongálhatja a termést, így a dollár árfolyamának függvényében stagnálhat vagy akár a jelenlegi, fontonként 300 cent körüli szintről visszafogott emelkedésbe is kezdhet Gelencsér szerint.

Az ezüstnél a 32-32,5 dolláros támasz foghatja meg az esést, onnan viszont az ipari felhasználás miatt is visszafogott emelkedésbe kezdhet. Skáre szerint további emelkedésre 42 dollár feletti zárásnál lehet nagyobb esély. Amennyiben viszont a támasz nem fogja meg az árfolyamot, 27-ig is eshet a jegyzés.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!