Pénteken 4,2 százalékkal esett a Johnson&Johnson vállalat részvényeinek árfolyama a rákkeltő babahintőpor miatt kirobbant ügy miatt - írta a Bloombergre hivatkozva Portfolio.hu.

Habár a J&J bevételének nagyon kicsi részét adják a babahintőpor eladásából származó bevételek, ez volt az egyik legismertebb húzóterméke az elmúlt évszázadban. Mintegy 14 ezer pert indítottak céggel szemben azzal a gyanúval, emiatt alakult ki náluk a rák valamely fajtája - írta a Portfolio.

A társaság egyik babák számára gyártott hintőpora rákkeltő hatású anyagot tartalmazhatott, az igazságügyi minisztérium most azt vizsgálja, tudhatott-e erről a gyártó, illetve más termékeiben lehetnek-e ilyen hatású anyagok, azbeszt származékok. A cég szerint a hintőpor nem tartalmaz azbeszt származékot és nem rákkeltő.

A Washingtonba összehívott vádesküdtszék átnézi a cég dokumentumait, hogy kiderüljön, milyen információi voltak a gyártó illetékeseinek a termékeikben fellelhető esetleges rákkeltőkről. A J&J a Reuters kérdésére elmondta, hogy a februári idézés óta nem történt fejlemény az ügyben, és mindenben együttműködnek a hatóságokkal - írta az Index.

Tavaly 4 milliárd 100 millió dolláros büntetésre és további 550 millió dolláros kártérítésre kötelezte egy amerikai esküdtszék a J&J-t. Kiderült ugyanis, hogy a 22 felperes nő, aki a cég babahintőporát intim testrészeken használta, petefészekrákot kapott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!