Eszerint a csoport első féléves adózás utáni nyeresége 723 ezer euró volt, míg 2017-ben az első fél évet 38 ezer euró veszteséggel zárta, az indoklás szerint ennek oka elsősorban a tavaly egyszeri tételként elszámolt 1 millió euró összegű leértékelés egy befektetési célú ingatlan esetében.

A konszolidált féléves jelentés szerint az árbevétel idei alakulásához nagyban hozzájárultak a társaság új vagyonelemein, az iroda- és kereskedelmi portfólión realizált bevételek.

A nagy értékű tőkeemelések és akvizíciók eredményeként az idei első fél évben olyan A kategóriás irodaházak kerültek az Appeninn tulajdonába, mint az Andrássy 59. Palace, az Andrássy 105. Office Building és az Ü48 Corner Office Center. Emellett a társaság tavasszal 18, a Spar Magyarország által hosszú távra bérelt kiskereskedelmi ingatlant vásárolt.

Mivel az Appeninn Holding ingatlan-portfóliója az első fél évben jelentősen átalakult, illetve a nagy értékű új ingatlanok megszerzése és bérbeadása különböző időpontokban valósult meg, az eredményadatok nem mutatnak teljes képet a társaság valós teljesítményéről. Ennek megfelelően az Appeninn Holding igazgatótanácsa azt is megvizsgálta, hogyan alakult volna a társaság jövedelemtermelő képessége, ha az első fél év tranzakciói 2018. január 1-én valósultak volna meg - olvasható a mai bejelentésben.

A pro forma számítási módszer alapján az Appeninn első fél éves árbevétele 5,1 millió euró lett volna 3,3 millió euró EBITDA mellett, felülteljesítve ezzel a teljes 2017. évi árbevételt, illetve megközelítve annak eredményét.

Az igazgatótanács az ingatlanpiaci kilátásokat kedvezőnek tartja és kiemelkedő növekedési potenciált lát a budapesti Akategóriás iroda-, valamint a hazai és régiós kiskereskedelmi piacon. A menedzsment célja, hogy akvizíciókkal és fejlesztésekkel dinamikusan bővítse az Appeninn Holding ingatlan-portfólióját, ezzel jelentős hozamot és stabil cash flowt biztosítson a társaságnak.

A társaság meghirdetett növekedési stratégiájának fontos eleme az ingatlanfejlesztés. Ennek első lépése, hogy a társaság 2018. július 25-én adásvételi szerződést kötött a Balaton keleti kapujában fekvő Club Aliga 74,99 százalékos üzletrészérére. A 47 hektáros terület hasznosítása, illetve tervezett fejlesztése a következő évtized egyik legnagyobb balatoni beruházásává válhat, amelynek előzetesen becsült értéke elérheti a 400 millió eurót az elkövetkező öt évben - szerepel a jelentésben.

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír a pénteki kereskedést 587 forinton, 12 forintos (2,09 százalékos) emelkedéssel fejezte be. Az elmúlt egy év alatt a legmagasabb ára 1173 forint, a legalacsonyabb 410 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!