A várakozásoknál kedvezőbb eredményekről számolt be a Rába szerdán megjelent gyorsjelentésben. A BÉT kispapír-programjában szereplő társaságról az egyetlen nyilvános előrejelzést az OTP Bank elemzői adták, ebben 1,921 milliárd forintos üzemi és 1,29 milliárd forintos nettó eredményt vártak a győri társaságtól 4,28 milliárd forintos EBITDA mellett.

Ehhez képest a cég tavaly 4,096 milliárd forintos EBITDA mellett 2,145 milliárd forintos üzemi eredményt ért el, az adózott eredmény pedig 1,57 milliárd forint lett. A várakozásoknál kedvezőbb profitszámok ugyanakkor nem nagyon mozgatták meg a befektetők fantáziáját, a jelek szerint a Rába részvények visszatértek a BÉT-en abba az évek óta tartó Csipkerózsika-álmukba, amelyből csak átmenetileg ébredtek fel január végén, február elején.

Akkor hatalmas forgalom mellett a korábbi, 1300 forint alatti árfolyamról rövid idő leforgása alatt 1700 forint fölé drágultak a gépipari cég részvényei, mindezt hír nélkül. A portfolio.hu és a vg.hu akkori értesülései alapvetően két okot feltételeztek a drágulás hátterében. Az egyik szerint a cég elmúlt években jelentősen javuló számai, csökkenő hitelállománya ellenére eddig kimaradt a tavalyi év kispapír rallyjából a Budapesti Értéktőzsdén, s ez mozgathatta meg a befektetők fantáziáját. A cégben 2011-ben szerzett 75 százalékos részesdést az MNV Zrt, az akkori, 8 milliárd forint feletti hosszú lejáratú hitelállomány tavaly év végére 4,4 milliárd forint alácsökkent, a cég saját tőkéje viszont konszolidáltan 10,05 milliárd forintról 19,976 milliárd forintra emelkedett (részvényenként 1482 forintra).

A másik szerint az pletyka terjedt el a piacon, hogy a társaság hatalmas győri ingatlanával kapcsolatban történt valamilyen előrelépés, a vg.hu felvetette, hogy azt egy külön társaságba szerveznék ki.

Nem történt a közelmúltban semmilyen olyan fejlemény a győri telek ügyében, amiről tájékoztatni kéne a befektetőket - mondta Steszli Ádám, a Rába befektetési kapcsolattartója a Napi.hu-nak. A helyzet ugyanaz, ami előző évek során már ismerté vált. A cég a Győr belvárosa mellett elterülő 40 hektáros telkét olyan állapotba hozta, hogy az értékesíthető legyen egy érdeklődő befektető számára, egyelőre azonban nem volt olyan megkeresés, ami arra utalna, hogy a közeljövőben tranzakcióra kerülne sor. A Rába mindent megtett eddig annak érdekében, hogy a telket el lehessen adni, a terület rendezése megtörtént és kész rendezési terv van a területre vonatkozóan. A Rába ugyanakkor nem ingatlanfejlesztő cég, s mint ilyen, nem is kívánja az ingatlan fejlesztését maga megvalósítani - hívta fel a figyelmet.

A telek értékeltsége a korábbi években folyamatos vitákra adott okot a társaság éves közgyűlésein, kisbefektetők már többször sérelmezték, hogy az miért a 330 millió forintos bekerülési értéken szerepel a cég könyveiben, s miért nem azon a 4,5 milliárd forintos értéken, amennyire azt egy független szakértő korábban értékelte.

A mérlegben ez valóban nem jelenik meg, ugyanakkor a társaság éves beszámolója - amelyet a BÉT honlapján is közzétett - tartalmaz erre vonatkozó kitételt. E szerint:

"A befektetési célú ingatlan egy több fázisban eladandó telket foglal magába. Az eladásból várható bevétel jelentősen meghaladja az ingatlan könyv szerinti értékét. A befektetési célú ingatlan valós értéke 2016. december 31-én 4 571 000 E Ft, (2015. december 31én 4 570 000 E Ft). A Társaság a befektetési célú ingatlanok vonatkozásában a bekerülési érték modellt alkalmazza, így a mérlegben ezen ingatlanok nem valós értéken, hanem nettó könyv szerinti értéken kerülnek kimutatásra. A valós értéket egy külső független értékbecslő állapította meg. Az értékbecslést a hasonló ingatlanok esetében a piacon megfigyelhető árak figyelembevételével hajtották végre."

A cikk szerzője rendelkezik Rába-részvényekkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!