Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 index 0,65 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,66 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,71 százalékkal állt magasabban az európai kereskedési idő végén.

A nem hivatalos záró adatok alapján az európai kereskedési idő végére a frankfurti DAX index 1,20 százalék nyereséget ért el, párizsi CAC-40 index 0,37 százalékkal emelkedett, a madridi IBEX-35 index 0,36, a milánói FTSE-MIB index pedig 0,39 százalékkal erősödött.

A londoni FTSE-100 index viszont 0,35 százalékkal gyengült kedden. A HSBC bank csalódást keltő eredmény-beszámolója a részvény hat százalékos árfolyamvesztéséhez vezetett, ami a bankszektort is magával rántotta, ennek köszönhetően pedig az FTSE-100 index is gyengébben teljesített európai társainál.

Az euróövezeti gazdasági teljesítményt tükröző beszerzésimenedzser-index (bmi) hetven hónapja a legmagasabb értéket érte el februárban mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatóipar javuló teljesítményének köszönhetően. A munkahelyteremtés kilenc és fél éve a legerőteljesebbnek bizonyult, nőtt a vállalatok megrendelés-állománya, javult az üzleti bizalom és erősödött az inflációs nyomás.

A legnagyobb erősödést az energiaipari vállalatok érték el kedden az olajár emelkedésének köszönhetően. Ágazati indexük másfél százalékkal erősödött, az összes közül a legnagyobb mértékben.

Az olaj ára kedden hét heti csúcsra emelkedett: az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolajé 1,50 százalékkal, hordónként 57,02 dollárra, a WTI nyersolajé 1,84 százalékkal, 54,77 dollárra. Kedden az OPEC főtitkára nyilatkozatban erősítette meg a szervezet elkötelezettségét a januártól érvényes termeléscsökkentési megállapodás betartása mellett, lehetőleg a 90 százalékos teljesítési arány további javításával az olajpiaci túlkínálat mérséklése érdekében.

Az arany ára csökkent, a határidős piacon a legközelebbi kontraktust 0,10 százalékkal jegyezték olcsóbban, unciánként 1237,85 dolláron.

A dollár erősödött, az eurót 0,65 százalékkal jegyezték gyengébben, 1,0543 dolláron - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!