A részvénypiac forgalma 9,0 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI kérdésére kifejtette, hogy a szerdai csökkenés miatt kedvezőtlen hangulatban kezdett a tőzsde, de a visszaesést délutánra ellensúlyozta a befektetői hangulat javulása.

Varga Zoltán megjegyezte, a nap végére a fellendülés határozta meg az európai tőzsdék irányát, és velük együtt a BÉT-et is. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nyugati részvénypiacok az utóbbi napokban kiszámíthatatlanok, nagy esések nagy fellendülésekkel váltakoznak, és ezen a héten nem is várható, hogy határozott irányt vegyen a kereskedés.

A Mol 38 forinttal, 1,72 százalékkal 2246 forintra erősödött, 2,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 210 forinttal, 1,58 százalékkal 13 510 forintra nőtt, forgalmuk 3,3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,25 százalékkal 397 forintra csökkent, forgalma 183,5 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 20 forinttal, 0,24 százalékkal 8210 forintra emelkedett, a részvények forgalma 3,0 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3703,47 ponton zárt csütörtökön, ez 7,76 pontos, 0,21 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Európai csapongás

Viharos kereskedés után emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.

London volt az egyetlen kivétel, az FTSE 100 index 0,63 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A frankfurti DAX-index 0,33 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,93 százalékos, a milánói FTSE MIB 1,06 százalékos, a madridi IBEX pedig 1,10 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,10 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,03 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,60 százalékkal emelkedett.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index délelőtt napi minimumán több mint 2 százalékos mínuszban is járt, a biztosítási és egészségügyi szektor alindexe 1,2 százalékkal, míg az utazással és szabadidős tevékenységgel kapcsolatos vállalatok árfolyama 1,6 százalékkal került lejjebb.

A nyugat-európai tőzsdék nyitáskor a Wall Street előző nap elszenvedett veszteségeit tükrözték. A Dow Jones ipari átlag és az S&P 500-as index szerdán október óta a legrosszabb napját élte át hatalmas, 2007 óta nem tapasztalt forgalom mellett, mivel az intézményi befektetőket megijesztette, hogy kisbefektetők hada spekulatív céllal őrült mennyiséget vásárolt fel olyan erősen shortolt részvényekből, mint a GameStop és az AMC Entertainment papírjai.

A két vállalat árfolyama napok óta meredeken, háromszámjegyű mértékben emelkedik, ami pozícióik zárására kényszeríti a shortolókat. Egyesek már attól tartanak, hogy a short pozícióik zárására kényszerülő fedezeti alapok kénytelenek lesznek csökkenteni részvényállományukat, hogy készpénzhez jussanak.

Európában aztán a nap folyamán megnyugodtak a kedélyek. Az európai légitársaságok közül a British Airways anyavállalata, az IAG 8,4 százalékkal, a német Lufthansa pedig 7,7 százalékkal drágult, miután az American Airlines a vártnál kisebb veszteségről számolt be.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,85 százalékos, az S&P 500-as index 1,63 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,91 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

Az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,59 százalékos mínuszban, 55,20 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 0,79 százalékos veszteségben, 52,43 dolláron forgott fél hat után.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,55 százalékkal, 1854,16 dollárra, a februári szállítású aranyé pedig 0,46 százalékkal, 1853,40 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2122 dollárt adtak, 0,12 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!