Jól fogyott a csodaautó, mégis esik az árfolyam

A Tesla a várakozásokat meghaladó eredményeket ért el az elmúlt negyedévben, a befektetők azonban csalódottak voltak az éves tervek csökkentése miatt. Nagy eséssel reagált az árfolyam.
Napi.hu, 2015. augusztus 6. csütörtök, 10:37
Fotó: Reuters

A várt részvényenkénti 60 cent helyett csak 48 cent lett a Tesla Motors negyedéves vesztesége, a cég árbevétele 1,2 milliárd dollár lett az előrejelzett 1,18 milliárd dollár helyett, azonban csökkentette idei eladási terveit. Az új becslés szerint 50-55 ezer autót értékesítenének 2015-ben, a májusi prognózisban még 55 ezer darab Model S és Model X eladása szerepelt.

Bár a gyártáshoz szükséges berendezéseink üzembe állítása és a Model X tesztelése jól halad, azonban számos tényező befolyásolhatja a negyedik negyedéves gyártást és kiszállítást - közölte a cég. Ennek egyik oka a részvényeseknek szóló közlemény szerint, hogy azonos gyártósoron készül a két modell, ezért a Model X termelése lassíthatja a Model S gyártását. Ha választanunk kell, hogy mi a fontosabb, a kiváló termék vagy pedig a negyedéves tervek elérése, akkor mi az előbbi mellett tesszük le voksunkat - magyarázták a CNBC beszámolója szerint.

A piac első körben nem fogadta jól a hírt, a zárás utáni kereskedésben 7 százalékot estek a társaság részvényei a közzétételt követően, később kissé megfordult a hangulat, az európai kereskedésben már csak 4 százalékos csökkenést mutatott az árfolyam.

A befektetők a második félévben elsősorban várhatóan arra koncentrálnak majd a céggel kapcsolatban, hogy a tervek szerint elindul-e a Model X értékesítése. A cég vezetősége, Elon Musk vezérigazgató és Deepak Ahuja megerősítette, hogy a kiszállítások a negyedév végén a terveknek megfelelően megkezdődhetnek. A befektetési bankok elemzői úgy számolnak, ebben a negyedévben 433 darab Model X-et szállíthatnak le a vásárlóknak.

A mostani negyedévben egyébként a cég azzal számol, hogy összesen 11 500 autót sikerül gyártaniuk, az elemzők viszont korábban 13 ezer darab feletti mennyiséget becsültek.

Nem kell kétségbe esni, ez csak egy kisebb botlás a cégnél, alapvetően nem változtatja meg az okot, amiért az emberek hosszabb távon Tesla részvényeket vásároltak - mondta Robert W. Baird vezető részvényelemzője, Ben Kallo a portálnak.

A Tesla részvények idén eddig jól teljesítettek, év eleje óta több mint 20 százalékkal emelkedett árfolyamuk, tegnap 270 dolláron zártak, az elemzői célárak átlaga a FactSet adatai szerint 280 dollár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK