BUX

Jól hasított a CIG Pannónia

A MABISZ piaci adatai alapján tovább folytatódott a trend, a CIG Pannónia piacvezető az új szerzésű biztosítások terén - hangzott el a társaság a negyedéves gyorsjelentésének megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

NAPI, 2010. november 25. csütörtök, 10:29

A társaság 15,2 milliárdos díjbevételt ért el az idei év első kilenc hónapjában, szemben az egész évre tervezett 16 milliárd forinttal és a tavalyi év hasonló időszakának 6,6 milliárdjával szemben, 23,9 százalékos részesedésével pedig első a befektetéshez kötött életbiztosítások új szerzésében. A teljes életbiztosítási piac új szerzéseiből 18,9 százalékos részt tudott kihasítani magának a teljes 38 milliárdos piacból.

Amint arról beszámoltunk, a biztosító 2,5 milliárd forintos veszteséget ért el az első háromnegyedévben, amiből 314 millió forint a bankadónak tudható be. A veszteség a díjbevételekben mutatkozó túlteljesítéssel arányosan haladja meg az éves tervet. A társaság nyereséges működéséhez legalább 40-50 milliárd forintos folyamatos díjas portfólióra volna szükség, ez az indulástól számítva 5-7 éven belül érhető el, ebből a szempontból a CIG Pannónia sem valószínű, hogy kivétel lesz - mondta el Kelemen Zsolt pénzügyi vezérigazgató helyettes.

Hozzátette, a nem életbiztosító indításáról időzítésének megállapítására most folynak a kalkulációk, ezek függvényében születik meg majd az ezzel kapcsolatos döntés.

A társaság mintegy 250 millió forintos bevételt ért el Romániában és a szeptemberben indult szlovákiai telephelye 10 milliós bevételt hozott három hét alatt. A romániai értékesítések elmaradtak a várttól ezért 2010. júniusa óta új vezető vezeti a fióktelepet - derült ki a gyorsjelentésből.

A társaság folytatja az amerikai GEM alappal a tárgyalásokat egy komplex megállapodásról, amelynek értelmében a CIG Pannónia 20 millió euro értékben a tőzsdei ár 90 százalékán új részvényeket bocsáthat ki a GEM alap részére a következő három éven belül, miközben a GEM jogot kapna arra, hogy a kibocsátást követően 4 millió új részvényt jegyezhessen le a 938 forintos kibocsátási ár 170 százalékán. A megállapodásról jelenleg is tárgyalnak, a CIG-nak szándékában áll még az idén megkötni - mondta el Kelemen Zsolt.