Az FTSE-100 0,5, a DAX 0,8, a CAC-40 0,3 százalékos pluszban zárt, a Stoxx Europe 600 indexe 0,5 százalékkal erősödött. A periférián a milánói FTSE MIB 0,5, a madridi IBEX-35 0,1 százalékos nyereségben zárta a hét első napját. Az energiaszektor cégei viszont ezúttal is inkább visszahúzó erőként hatottak az olaj árának további esése miatt.

A szaúdi olajügyi miniszter, Ali al-Naimi vasárnap kijelentette, hogy az alacsony világpiaci olajár segíti a világgazdaság növekedését, ami viszont élénkíti a keresletet az olaj iránt, ezért az olajpiaci helyzet javulását várja. A miniszter ugyanakkor egy szaúdi lap hétfőn megjelent számában megjegyezte, hogy Szaúd-Arábia kész lenne növelni termelését és ezáltal piaci részesedését, ha új kereslet jelenne meg a piacon.

Bár megjelentek olyan vélemények, amelyek szerint megvan a remény, hogy idén 60 dollár felett maradjon a Brent hordonkénti ára, igaz elemzők nagyobb áremelkedésre sem számítanak, a hétfői hírek hatására az amerikai WTI nyersolaj hordónkénti ára 56, a Brent 60 dollár alá esett.

Ez vitte magával az olajipari cégek részvényárfolyamát is: a norvég Seadrill 1, a francia Total 0,1, a Pertrofac pedig 2,5 százalékos veszteségben zárt hétfőn.

Ezen kívül 0,6 százalékot estek az Alstom részvényei is, miután a cégnek rekord összegű, 772 millió dolláros büntetést kell fizetnie az USA-ban külföldi tisztviselők vesztegetése miatt.

Az európai tőzsdezárást követően - közép-európai idő szerint este 7 óra előtt néhány perccel a Wall Srtreeten a vezető indexek felfelé íveltek: a Dow 0,5, az S&P-500 0,1, a Nasdaq 0,1 százalékos nyereségben állt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!