Az IG Markets londoni elemzőcég a határidős indexek alapján arra számít, hogy a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 16 ponttal, 0,2 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 26 ponttal, 0,25 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 5 ponttal, 0,1 százalékkal emelkedhet a nyitásban.

Hétfőn kevés adat várható. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) negyedéves foglalkoztatási, a német központi bank pedig szokásos havi jelentését teszi közzé.

Nagy-Britannia Brexit-ügyi minisztere jelezte, hogy "nagyvonalú" megállapodás várható London és Brüsszel között a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban élő britek jogainak csorbíthatatlanságáról, de azt nem zárta ki, hogy a jövőben, "egy bizonyos időpont után" az újonnan érkezőkre már nem vonatkoznának ugyanezek a jogok. David Davis, aki a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjút, elvetette annak lehetőségét, hogy a Nagy-Britanniába települt hárommillió külföldi unós polgárnak távoznia kellene a brit EU-tagság megszűnése után.

A török kormány jelentős tisztogatást hajt végre az elvetélt katonai hatalomátvételi kísérlet következményeként. A péntek esti puccskísérlet után már több mint hatezer embert - katonákat, bírókat, ügyészeket - vettek őrizetbe. Binali Yildirim török miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy a központi bank, a piacok, a tőzsde és a bankrendszer a megszokott módon működik. A török líra pénteken 5 százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest, de hétfő reggel már 2,3 százalékos pluszban állt.

Ázsiában vegyes képet mutattak a vezető tőzsdeindexek hétfőn. Tokióban nemzeti ünnep miatt nincs kereskedés. Kínában enyhe mínuszban álltak a mutatók amiatt, hogy a legfrissebb adatok szerint júniusban kisebb mértékben emelkedtek a lakásárak, mint az előző hónapban, ami az ingatlanpiac gyengeségét jelzi. Ausztráliában 0,57 százalékos, Hongkongban 0,09 százalékos, Szöulban pedig 0,06 százalékos nyereséget mutattak az indexek zárás előtt.

Az olaj világpiaci ára emelkedik. Közép-európai idő szerint hétfő reggel fél nyolckor az észak-tengeri Brent szeptemberi szállításra hordónként (159 liter) 47,85 dollárba került, 24 centtel, 0,50 százalékkal drágult az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára szeptemberi szállításra hordónként 5 centtel, 0,11 százalékkal, 46,70 dollárra nőtt.

Pénteken vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 index 0,22 százalékkal, 6669,24 pontra nőtt, míg a DAX-index 0,01 százalékkal, 10 066,90 pontra, a CAC-40 pedig 0,30 százalékkal, 4372,51 pontra csökkent. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,28 százalékkal, 2954,85 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,15 százalékkal, 1335,71 pontra esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!