Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az Elmű konszolidált IFRS szerinti adózott eredménye 14,3 milliárd forint lett, 5,4 milliárddal magasabb az egy évvel korábbinál. Az osztalék szempontjából mérvadó magyar számvitel szerinti adózott eredmény 13,89 milliárd forint, ami már most meghaladja a múlt év után kifizetett osztalék 12,6 milliárdos összegét. Az Émásznál arányosan még nagyobb a javulás, a konszolidált nyereség 5,3 milliárd forinttal emelkedve, 9,52 milliárdot tett ki, vagyis több mint duplázódott. A magyar számvitel szerint 7,574 milliárd forint nyereséget ért el a társaság, a 2009-es osztalék itt 4,889 milliárd forint volt.

A német RWE többségi tulajdonában lévő társaságok úgy ítélik meg, hogy a 2009. első félévi jelentős eredményterhelés után az idei eredmény már megközelíti a normál szintet, amit az egyetemes szolgáltatási területen 2009 második félévében végrehajtott két áremelés tett lehetővé. A megemelkedett árrés idén az első félévben nem nőtt tovább, sőt július elsejétől egy árcsökkentés következett, ami átmenetivé teszi az elmúlt bő fél év kedvezőbb megtérülését.

Az Elműnél a forgalmazott villamos energia mennyisége 9,1 százalékkal, az Émásznál 9,4 százalékkal csökkent, ám ennek nagy része a csoporton belüli átrendeződésnek tudható be, a két cég által fele-fele arányban birtokolt energiakereskedő MÁSZ Kft. számos nagyobb ügyfelet vett át az anyavállalatoktól.

Egyetemes szolgáltatóként az Elmű 1,4 százalékkal növelte eladásait, miután az elhúzódó hideg miatt 2,3 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztás, miközben a kisvállalkozások és közintézmények fogyasztása 1,4 százalékkal csökkent. Az Émász viszont egyetemes szolgáltatóként 1,5 százalékkal kevesebb energiát adott el: az észak-magyarországi szolgáltató fogyasztói kényszertakarékossági okokból 0,9 százalékkal kevesebb áramot használtak, az itt működő kisvállalkozások és közintézmények pedig 4,3 százalékkal vételeztek kevesebbet.

Az Émász üzemi eredménye háromszorosára, 6,6 milliárd forintra nőtt, az Elműé szolidabb, 28 százalékos emelkedés után 13 milliárd forintot tett ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!