Jól kezdett New York

Erősödéssel nyitott New York, csökkent az olaj ára.
Szabó Dániel, 2018. február 21. szerda, 15:58
Fotó: Shutterstock

Mérsékelten emelkedtek a vezető indexek a nyitásban szerdán a New York-i tőzsdéken, miután kedden mínuszban zártak. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,36 százalékkal, az S&P 500 0,40 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,47 százalékkal állt keddi záróértéke fölött a kereskedés első perceiben - írja az MTI.

A befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) januári ülésének jegyzőkönyvére várnak, amelyet 20 órakor tesznek közzé. A piaci szereplők a jegyzőkönyv egyes kitételeiből és szóhasználatából igyekeznek következtetni a kamatciklus alakulására. Az elemzők arra számítanak, hogy a Fed a jó amerikai makroadatok nyomán a korábban prognosztizált két-három helyett három-négy ízben is emelheti az alapkamatot.

Kedden veszteséggel zárt New York. A DJIA 1,01 százalékkal, az S&P 500 0,58 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,07 százalékkal esett.

Az olajpiacon lemorzsolódtak a jegyzések. Az amerikai olajtermelés növekedése nyomja az árakat, de fékezi a jegyzések gyengülését, hogy az OPEC és Oroszország elkötelezte magát a termeléscsökkentés mellett. A tőzsdék az amerikai olajkészletek alakulásról szóló adatokat várják. Az API szakmai szövetség este teszi közzé statisztikáit, a hivatalos adatok pedig csütörtökön esedékesek.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 35 centtel, 61,44 dollárra ment le. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 14 centtel, 65,11 dollárra süllyedt.

A dollár a rövid lejáratú amerikai államkötvények hozamának emelkedése nyomán kissé erősödött, az euró kora délután 1,2318 dollár körül forgott a reggeli 1,2337 dollárral szemben.

Az aranyár csökkenése lelassult. Az arany jegyzése kedden 1,3 százalékkal, december 7. óta legnagyobb napi csökkenését szenvedte el, miután az amerikai hozamok emelkedése erősítette a dollárt és mérsékelte a nem kamatozó arany vonzerejét. Az aranypiac is a FOMC jegyzőkönyvből próbál meg következtetni az amerikai kamatpálya alakulására. A fém unciáját (31,104 gramm) szerda kora délután 1327,81 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,1 százalékkal alacsonyabban, mint kedd este.

A fotó forrása: Shutterstock.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK