Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 10 ponttal, a frankfurti DAX-30 36 ponttal, a párizsi CAC-40 pedig 9 ponttal emelkedik a nyitásban.

A kereskedés csendesebbnek ígérkezik, mert az amerikai piacok ünnep miatt zárva vannak. A pénteki rekordok után azonban kitart a jó hangulat. A befektetők bíznak benne, hogy a kínai gazdaság legalább 6,7 százalékkal bővül a negyedik negyedévben, és a jónak ígérkeznek az amerikai vállalati eredmények is. A Thomson Reuters felmérése szerint az S&P 500 indexbe tartozó vállalatok nyeresége az utolsó negyedévben 12,1 százalékkal nő, ezen belül a pénzügyi szektorban 13,2 százalékkal emelkednek a profitok.

Pénteken erősödéssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. A DAX 0,32 százalékkal, az FTSE-100 0,20 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,52 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,35 százalékkal ment föl - írja az MTI. (Mi történt a múlt héten Budapesten?)

Az ázsiai piacok többségén történelmi csúcsokon mozogtak az árfolyamok, és három napi veszteség után a tokiói tőzsde is magára talált. A Nikkei-225 0,3 százalékkal emelkedett. A legnagyobb nyertesek a bankpapírok és az ingatlanpiaci részvények voltak.

A kínai tőzsdéken is a banki részvények és az ingatlanpiaci papírok vezették az áremelkedést. A Shanghai Composite Index kissé süllyedt, miután a bankfelügyelet a hitelezési kockázatok mérséklése érdekében szigorításokat vezetett be. A vezető vállalatok CSI300 blue chip indexe azonban 0,52 százalékkal emelkedett, a hongkongi Hang Seng index pedig 0,7 százalékkal ment föl a kereskedés félidejében.

Az olajpiacon három éves csúcson maradtak a jegyzések, annak ellenére, hogy az észak-amerikai fúrótornyok számának emelkedése a termelés növekedését vetíti előre.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára hétfő kora reggelig 13 centtel 70,02 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta ára pedig 23 centtel 64,53 dollárra emelkedett.

A dollár tovább gyengült, az euróval 1,2207 dolláron kereskedtek a péntek esti 1,2136 dollár után.

Az aranypiacon négy hónapos csúcson álltak a jegyzések. A fém unciája (31,104 gramm) hétfő reggel 1344,86 dolláron forgott az azonnali piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!