Erőteljes bizonytalankodással kezdtek az amerikai tőzsdék pénteken, sőt Ben Bernanke szavaira először a minimális pluszból mínuszba is fordultak az indexek, miután lassú kilábalásról beszélt a Fed elnöke.

A befektetők ugyanakkor lassan megnyugodtak és a Fed elnökének bejelentése amely szerint még mindig kész a Fed segíteni a piacokon, lassan beindította a vételi kedvet is.

A drágulás végül a nap végéig kitartott amiben segített a várakozásoknál jobb GDP adat is.

Így az irányadó indexek közül a Dow, az S&P, a Nasdaq is 1,7 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A Dow így ismét 10 000 pont felett tudott zárni, igaz csak 150 ponttal.

A nap egyik nyertese a pénzügyi szektor volt, de az energiaszektor is szépen teljesített, köszönhetően az olaj árának a megugrásának.

A kereskedési nap egyik fontos vállalati híre volt, hogy az Intel profitfigyelmeztetést tett közzé. A társaság ugyanis azt jelentette be, hogy csökkentette a harmadik negyedévre vonatkozó bevételvárakozását: a menedzsment közölte, hogy jelenleg 11 milliárd dolláros bevételt vár, míg a korábbi prognózis 11,2-12,0 milliárd dollár volt. A vállalat azzal indokolta a warningot, hogy a személyi számítógépek kereslete a vártnál gyengébbnek bizonyult. A kezdetben mínuszban forgó részvényekre is átragadt azonban a jó hangulat így a napot végül 0,6 százalékos pluszban zárták.

Folytatódik a felvásárlási csata a HP és a Dell között is az árfolyamokat ugyanakkor ez nem mozgatta meg már lényeges pénteken.

A nyugat-európai értéktőzsdék is bizonytalankodtak egész nap pénteken. Vgül azonban Európána is vevők győztek a nap végére. A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 pénteken 0,9 százalékkal 5201,56 pontra emelkedett, míg a DAX-30 0,7 százalékkal 5951,17 pontra kapaszkodott fel. Párizsban a CAC-40 0,9 százalékkal 3507,44 pontra növekedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!