A csütörtöki aukción az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) három-, öt-, és tízéves papírokat bocsátott árverésre 15,12 és 8 milliárd forint értékben. Az elsődleges forgalmazók 45,4, 41 és 22,4 milliárdos mennyiséggel válaszoltak az ajánlatra.

A kialakult átlaghozamok a hároméves papír esetében 8,44, az ötéves futamidőnél 8,64 és tízéves lejáratnál pedig 8,70 százalék lett. Az átlaghozamokban jelentős esés mutatkozott mind a másodpiaci, mind a korábbi hasonó aukciókon kialakult hozamszintekhez képest.

A hároméves kötvényeknél az előző, január 12-ei árveréshez képest 97, a szerdai másodpiaci benchmarkoz képest pedig 32 bázispontos volt az esés.

Az ötéves papíroknál a legutóbbi, szintén január 12-ei hozamszinthez képest 77, míg a tegnapi másodpiaci referenciaátlaghoz viszonyítva 26 bázisponttal estek a hozamok.

A tízéves kötvények január 12-ei, legutóbbi, aukciójához képest 68, a szerdai másdopiaci hozamszinthez képest pedig 20 bázispontos volt a javulás.

Az ÁKK végül minden lejáratból a meghirdetettnél nagyobb mennyiségre fogadott el ajánlatokat: a háromévesből 20 milliárdra, az ötévesből 18 milliárdra, a tízévesből 10 milliárd forintra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!