Három és félszeres túljegyzésre megemelt összegben értékesített hozamcsökkenéssel 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján. A hozam tavaly szeptember óta először került 6 százalék alá.

A négyhetente kínált 5 éves, változó kamatozású államkötvény is a meghirdetettnél nagyobb tételben és az előzőnél magasabb árfolyamon kelt el az erős keresletnek köszönhetően.

Az ÁKK az év eleje óta megszokott 45 milliárd forint összegben hirdette meg a 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, és a D131113 jelű, 2013. november 13-án lejáró papírra 159,065 milliárd forintnyi ajánlatot kapott, az idén a második legnagyobb ajánlati összeget.

Az ÁKK a magas túljegyzésre a tervezettnél 15 milliárd forinttal többet, 60 milliárd forintért értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet.

Az előző aukción tett 125,721 milliárd forintos ajánlatra szintén 60 milliárd forintra emelte az értékesítést az ÁKK, négy hete pedig a 190,4 milliárd forintos, idei csúcsot érő kereslet nyomán 65 milliárd forintra. Mindkét korábbi aukció jelentős hozamcsökkenéssel zárult.

A mostani aukción 5,97 százalékos átlaghozam alakult ki, az előző aukcióénál 4 bázisponttal alacsonyabb, egy bázisponttal a 12 hónapos diszkont kincstárjegy szerdai 5,98 százalékos másodpiaci referenciahozama alatt.

A minden második 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukcióval egyszerre kínált ötéves, változó kamatozású államkötvényből meghirdetett 5 milliárd forintra az elsődleges forgalmazók 20 milliárd forint ajánlatot tettek. Az ÁKK 2,5 milliárd forinttal megemelte az ajánlatot, és 7,5 milliárd forintért értékesítette a 15/B jelű, változó kamatozású kötvényt. Az aukción az előző, 97,11 százaléknál magasabb árfolyamon, átlagosan a névérték 97,65 százalékán kelt el az értékesített tétel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!