BUX
37350

Jól sült el a kormány terve - Jövőre is bízik a lakosságban az államkincstár

Az ideinél kevésbé élénk tempóban, de 2013-ban is tovább nőhet a lakosság állampapír-állománya − mondta a Napi Gazdaságnak Borbély László, az ÁKK vezérigazgató-helyettese. A devizaadósság átlagos futamideje is nőhet.

Gerőcs Tamás, 2012. december 24. hétfő, 09:07

− A webkincstár fejlesztésével megbízott miniszteri biztos hatásköre megszűnt, hogyan érinti ez a program további folytatását, és mekkora marketingkerettel gazdálkodik az ÁKK a jövő évi állampapír-forgalmazás élénkítésére?− A miniszteri biztos hatásköre azért szűnt meg, mert a kincstár elnöke lett, és feladatai közé került, hogy a webkincstár felhasználhatóságát egyszerűsítse. Az ÁKK az előirányzat szerint jövőre 1,5 milliárd forintos médiakerettel gazdálkodhat, amit valószínűleg fel is fog használni, hiszen például jóváhagyásra vár egy új, lakosságnak szóló termék bevezetése.

− Hogyan alakult az idén az államadósság átlagos kamatrátája, és mi várható jövőre?− Devizaadósság esetében az átlagos kamatára most 4,5 százalék, a forintadósságé pedig 6,8 százalék, a súlyozott átlaguk így 5,8 százalékra jön ki. Jelenleg egy csökkenő kamattrendben vagyunk, de arra nézve csak becslést lehet mondani, hogy a teljes állomány kamatrátájában ez mikor jelenik meg. Az ÁKK kidolgozott egy optimális portfóliómodellt, amelyben a rövid távú kilengések kiszűrésével próbált erre becslést adni. Annyit mondhatunk, hogy a kamatcsökkenés elcsúsztatva meg fog jelenni. Hüvelykujjszabályként érdemes megjegyezni, hogy a forintadósság esetében az ÁKK-nak van egy durációs célja, ami 2,5, plusz-mínusz fél év. Most 2,6 év az átlagos duráció, vagyis körülbelül ilyen időtávon jelentkezik a kamatszint változása az átlagos rátán, ha a mostani trend nem változik.

− Az idén jelentősen nőtt a lakosság kezében lévő forintkötvény-állomány. Hol zárjuk az évet, és mekkora növekedésre számítanak jövőre?− Év végére több mint 1200 milliárd forinton lehet a lakossági állomány, amely idén olyan 450 milliárd forinttal nőtt. Ezt a célt is hirdettük meg tavaly év végén, hogy növelni kell a háztartások kezében lévő forintkötvény-állományt. Jövőre viszont már kettős célunk van, egyfelől az állomány további növelése, amely azért valószínűleg szerényebb ütemű lesz. Illetve a futamidőn próbálunk meg javítani, mert azt muszáj látni, hogy a lakosság kezében lévő forintkötvények nagyobbik részének éven belüli a lejárata. Ennek a célnak a keretében egyfelől a lejáró kötvények megújítását is célozzuk, illetve hogy a kifizetett kamatot is visszaforgassák, lehetőleg hosszabb futamidőn. Reálisan azzal számolunk, hogy az állomány 2013-ban olyan 250 milliárd forinttal nőhet.