Jól teljesítenek a magánnyugdíjpénztárak

Átlagosan 4-5 százalék körüli reálhozamot értek el a magánnyugdíjpénztárak azóta, hogy öt évvel ezelőtt bejelentették, ismét visszaléphetnek a tagok az egypilléres állami rendszerbe - írja keddi számában a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.
MTI-Eco, 2015. október 20. kedd, 07:43
Fotó: MTI/AP

A napilap cikke szerint a megmaradt négy pénztár növekedési portfóliói - amelyekben a megtakarítások háromnegyede van - 37,3-47,8 százalékos hozamot értek el 2010 októbere óta, ez éves szinten 6,5-8,1 százalékos teljesítmény.

Bár a tőzsdék utolsó negyedévi esése a magánnyugdíj-pénztári alapoknak sem kedvezett, az elmúlt öt évben azok a portfóliók teljesítettek jobban, amelyek több kockázatot vállaltak.

A jegybank adatai szerint a pénztárak ismét egyre több részvényjellegű befektetést tartanak. A részvények és befektetési jegyek aránya a portfóliókban az idei év közepére 37,5 százalékra emelkedett, a magyar állampapíroké pedig egy év alatt 58 százalékról 51 százalékra süllyedt

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK