Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál alapvetően a korábbi időszak tendenciái folytatódtak. A szektorban a taglétszám csökkenő ütemben, de mérséklődött. A második negyedév végén a Stabilitás Pénztárszövetség 1,13 millió önkéntes nyugdíjpénztártagot tartott nyilván, ez minimálisan - 0,3 százalékkal - meghaladja az egy évvel korábbi taglétszámot - ismertette a legfrissebb adatokat Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Hozzátette: a második negyedévben kevesebb belépő és kilépő tag volt, mint a korábbi időszakokban, így szerény mértékben csökkent a pénztárak összlétszáma

Kedvező, hogy az első negyedévhez képest a másodikban növekedtek a befizetések, ezen belül a szezonális folyamatoknak megfelelően a munkáltatói hozzájárulások emelkedtek nagyobb mértékben. Összességében közel 20 milliárd forint tagdíjjellegű bevétel érkezett be az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz, ami éves összevetésben 7 százalékos növekedésnek felel meg. Az önkéntes kasszák tagoknak történő kifizetései jelentősen, éves összevetésben közel 34 százalékkal 15 milliárd forintra estek - fogalmazott Lehoczky, aki azt is kiemelte, hogy a csökkenés egyértelműen a pénztárak iránti bizalom jeleként értelmezhető, hiszen az elmúlt időszakokban mindig akkor csökkentek a kifizetések, amikor jó eredményeket értek el a pénztárak.

Felértékelődő öngondoskodás

Az elnök közölte, a második negyedévében negatív, mínusz 3 százalékos volt a szektor összesített hozama, ami a pénz és tőkepiaci helyzet alapján minimálisnak mondható. Ezzel együtt összességében az év első felében 21 milliárd forint hozamot termelt az önkéntes nyugdíjpénztári szektor, ami mintegy 2,5 százalékos hozamot jelent. A növekvő befizetések, a csökkenő kifizetések és a negatív második negyedéves hozam eredőjeként az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona lényegében nem változott az első negyedévhez képest, a második negyedév vévén 866 milliárd forintot tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest jelentős, 13,3 százalékos növekedésnek felel meg - fogalmazott az elnök.

Az egy főre jutó vagyon közel 767 ezer forintra nőtt az egy évvel korábbi 678 ezer forintról. Ez szintén 13 százalék feletti növekedést jelent - közölte Lehoczky László, egyúttal kiemelte, a szövetséghez tartozó pénztárak második negyedéves eredménye is azt jelzi, hogy felértékelődik az öngondoskodás fontossága.

A második negyedéves folyamatok közül fontos továbbá, hogy az önkéntes pénztárak jelentősen, 30 százalékkal 216 millió forintra csökkentették működési veszteségeiket. A nem fizető tagoktól levont hozammal pedig az érintett pénztárak közel 300 millió forinttal növelték a működési tartalékukat. A Stabilitás Pénztárszövetségéhez tartozó egészségpénztárak is jó teljesítménnyel rukkoltak elő a második negyedévben, az összesített vagyon 2,5 százalékkal 43,61 milliárd forintra emelkedett.

A szövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztárak összvagyona közel 187 milliárd forintra rúgott a második negyedév végén, ami éves összevetésben közel 3 százalékos bővülésnek felel meg.  A második negyedév végén közel 64 ezer tagja volt a pénztáraknak, ami az előző negyedév végéhez képest 4 ezer fős, 2012 első negyedév végéhez viszonyítva pedig több mint 6 ezres csökkenést jelent. 2012 második negyedévének végén 2,6 millió, idén március végén 2,7 millió forint volt az egy tagra jutó átlagos vagyon, ami a második negyedév végén 2,93 millió forintra nőtt. Ez pedig éves szinten 13, negyedéves összevetésben pedig közel 9 százalékos gyarapodást jelent.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!