A befektetők a hét végén is óvatosak voltak, várva az európai parlamenti választások és a vasárnap esedékes ukrán elnökválasztás eredményeit és következményeit. Számos elemző szerint közel másfél havi, új rekordokkal is szolgáló fellendülés után a piacok amúgy is megértek némi kiigazításra az elbizonytalanodó gazdasági és profitkilátások miatt, ám a fő mutatókat egyelőre szinten tartja a központi bankok enyhe pénzügypolitikájába vetett bizalom.

Az új tőzsdei fellendülés tulajdonképpen tavaly június óta tart - azóta az európai gyűjtőmutató emelkedő szakaszainak csúcsa, illetve süllyedő időszakainak mélypontja rendre magasabban volt az előzőnél -, de a fellendülő szakaszok a tavaly év végi három hónapról átlagosan egy hónapra rövidültek, és az időszakok csúcsai is mind kevésbé haladták meg az előzőét: ez mindenképp növekvő bizonytalanságra vall.

A német statisztikai hivatal megerősítette korábbi becslését a német gazdaság erőteljes első negyedévi növekedéséről, ezt azonban ellensúlyozta az Ifo kutatóintézet üzleti hangulatmutatója, amely három hónapon belül másodszor gyengült, a gazdasági növekedés lassulását, a deflációs kockázat tartósságát jelezve a mostani negyedévben.

Mindazonáltal az euróövezeti tőzsdemutatók így is kissé előbbre léptek, mert a kilátások erősítették a meggyőződést, hogy az Európai Központi Bank többféle enyhítő, ösztönző intézkedést is tesz majd a legközelebbi, június 5-i pénzügy-politikai értekezletén.

A dél-európai piacoknak jót tett, hogy az S&P javította Spanyolország adósosztályzatát, a Fitch Ratings pedig Görögországét.

Londonban profitkivétel volt a hosszú hétvége előtt: a piac hétfőn zárva lesz országos munkaszüneti nap miatt, csakúgy, mint a New York-i tőzsdék. Az eladott új lakások száma gyorsan nőtt az Egyesült Államokban a múlt hónapban, de az ütem elmaradt a várttól.

Hétfőn a GfK német fogyasztói hangulatmutatója következik.

Pénteken a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,07 százalékos romlással 6815,75 ponton zárt, 0,99 százalékkal magasabban, mint a múlt év végén.

A frankfurti DAX-30 0,48 százalékos többlettel 9768,01 ponton, új történelmi csúcson végzett, 2,26 százalékkal az év végi értéke fölött.

Párizsban a CAC-40 0,33 százalékkal 4493,15 pontra erősödött, 4,59 százalékkal meghaladva az év végi értékét.

A milánói FTSE MIB-40 1,83 százalékot, a madridi IBEX-35 0,36 százalékot, az athéni ASE tőzsdemutató 1,75 százalékot nyert.

Varsóban a WIG20 0,04 százalékkal 2465,52 pontra gyarapodott, a MOL 0,27 százalékkal 188,50 zlotyra drágult.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,34 százalékkal, az S&P 500-as 0,35 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 0,49 százalékkal volt az előző záró fölött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!