Jól végződött a hét Ázsiában

Elrugaszkodtak kilenc havi mélypontjukról és emelkedéssel zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei pénteken, amikor az Egyesült Államok bevezette a kínai termékeket sújtó 25 százalékos pótvámtarifát.
Dzindzisz Sztefan, 2018. július 6. péntek, 11:43
Fotó: Reuters

Számos befektető attól tart, hogy ez az amerikai lépés egy teljes körű kereskedelmi háború kirobbanásának kezdetét jelentheti a világ két legnagyobb gazdasága között. Az aggodalmakat jó tükrözi, hogy a pénteki kereskedést erős kilengések jellemezték, és a nyitás utáni veszteségek a nap második felében fordultak át nyereségbe. Elemzők szerint részben annak köszönhető a felpattanás, hogy a piacok már beárazták a vámemelés hatásait.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,45 százalékkal, 532,15 pontra emelkedett, de a nap elején 0,5 százalékos mínuszban is járt - írja az MTI.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,12 százalékkal, 21 788,14 pontra, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,91 százalékkal, 6272,30 pontra, a dél-koreai Kospi pedig 0,68 százalékkal, 2272,87 pontra nőtt. (Az üzemanyagár mellett erre figyel a jövőben az autópiac.)

A kínai tőzsdéken is emelkedtek a mutatók, de az egy héttel korábbi záráshoz képest jelentős a visszaesés, és komoly bizonytalanságok övezik a kilátásokat.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,49 százalékkal, 2747,23 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,55 százalékkal, 8911,34 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,68 százalékkal, 3365,12 pontra kúszott fel pénteken. A sanghaji tőzsdeindex, amely délelőtt kétéves mélypontját is megközelítette, 3,5 százalékkal esett múlt péntekhez képest, míg a CSI-300-as mutató 4,2 százalékkal csökkent.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,47 százalékos pluszban, 28 315,62 ponton fejezte be a kereskedést.

Kevés az esély arra, hogy az Egyesült Államok és Kína megállapodásra jusson kereskedelmi ügyekben, és a kereskedelmi háború miatti aggodalmak hosszú távon, legalább a következő két évben bizonytalanságot jelentenek - mutatott rá Jan Vej-hsziao, a Founder Securities kínai brókercég elemzője, aki szerint a dolgok veszélyessé válhatnak a kínai tőzsdéken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK