BUX
37689

Jól viseli a forint a nemzetközi híreket

A bizonytalanságot okozó európai hírek nem rengették meg a forint árfolyamát, délután az amerikai ünnep hozhat még hullámokat.

NAPI, 2010. november 24. szerda, 13:05

A délelőtt folyamán némileg gyengült a forint az euróhoz képest, az árfolyam 276,40-ig ment el, a jelenlegi 275,50-es árfolyam is némileg feljebb van a nyitó szintnél - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Kolba Miklós, az ING devizapiaci üzletkötője.

Az állampapírok eladásában megtestesülő piaci reakciók elsősorban az ír gazdaság kilátásaival függnek össze, illetve ehhez adódnak még a spanyol, portugál és a még mindig porondon lévő görög helyzettel kapcsolatos aggodalmak is.

A forint azonban a nemzetközi hangulathoz képest jól tartja magát, ebédidőben egy dollárért 206,40, egy svájci frankért pedig stabilan 207 forint körüli összeget kértek a bankközi kereskedésben.

A mai mozgásokat Kolba szerint meghatározhatja az amerikai hálaadás ünnepből, illetve az azt követő hosszú hétvégéből adódó csendesebb kereskedés, pozíciórendezés, ami hullámzó árfolyamot hozhat a nap további részében, 275-277 forint közötti euróárfolyammal. Az euró-dollár keresztárfolyam is gyengülésnek indult 1,33-as szintről 1,3350-1,3360-as szinteket ért el.

Hosszabb távon az eurózóna eszkalálódó problémái okozhatnak bizonytalanságot a piacon, gyengítve a magyar fizetőeszközt is, a pénzüket ír, portugál, spanyol vagy görög eszközökben tartó befektetők az ottani piacokon felmerülő problémák miatt menekülésként már meglévő befektetéseikből csoportosíthatnak át forrásokat - mindez jelentősebben érintheti a kelet-közép-európai térséget.