A JP Morgan elemzői szerint nem feltétlenül tesz majd rosszat a részvénypiacnak, ha a Fed végre elkezdi emelni a kamatokat - írja a Marketwatch. Az amerikai jegybank csak akkor kezd emelésbe, ha a makroadatok megengedik ezt, azaz újra erőre kap a munkaerőpiac és a kínai gazdaság aktivitása stabilizálódik az év végéig - írta elemzésében Mislav Matejka, a befektetési bank globális részvénystratégája. Ráadásul nem valószínű, hogy a Fed belekezdene az emelésbe, ha az augusztusi nagy eladási hullámhoz hasonló negatív jelzéseket kapna a piacról.

Ha megtörténik decemberben az első kamatemelés, az annak a megerősítése lesz, hogy a javuló hangulat fennmaradhat és ez pozitív jelzés lehet a részvénypiacoknak - tette hozzá.  De mást is okozhat a Fed emelése. Matejka szerint az amerikai részvénypiacnak már egy ideje problémát jelent, hogy nincs igazán olyan szektor, amely magával húzná a többit.

A növekedésorientált társaságok részvényei nem tudnak igazán magukra találni, az egészségügyi szektor szenved, s a pénzügyi szektor addig nem tud jól teljesíteni, amíg a Fed meg nem kezdi az emelést. Úgy gondolja, ha a hozamok megindulnak felfelé annak nyomán, hogy a piac elkezdi a Fed emelést beárazni, akkor a pénzügyi szektor kerülhet a vezető helyre, s a növekedésorientált cégek részvényei helyett a stabilabb értéket képviselő cégek részvényei nyújthatják majd a jobb teljesítményt.

A pénzügyi szektor részvényei egyébként egy másik befektetési bank, a Goldman Sachs kedvencei - hívja fel a figyelmet az összefoglaló. David Kostin, a Goldman vezető amerikai részvénystratégájának elemzése szerint elsősorban ez a szektor nyerhet azon, ha elkezd a Fed emelni. Ők egyébként ennek időpontját decemberre teszik. 

Nem Amerikában kell vásárolni

A JP Morgan elemzője ennek ellenére úgy gondolja, hogy a részvénybefektetők számára most nem az amerikai piac jelenti a legvonzóbb alternatívát. Az amerikai piac felfelé tartó momentuma már fáradt - figyelmeztet Matejka. Ha a növekedés gyorsul, akkor a Fed emelése és az ennek nyomán erősödő dollár viheti el a növekedési potenciált, ha meg nem, akkor a vállalati eredmények lesznek rosszabbak - írta.

Hosszabb távon ráadásul a JPMorgan elemzője úgy véli, hogy van elég ok az aggodalomra. Számos olyan erő, amely az elmúlt hat évben segítette az S&P 500-as index rekordmagasságokba emelkedését könnyen a visszájára fordulhat. Egyrészt a profitmarzsok elérhették csúcsukat, s a Fed mérlege sem bővül már tovább.  Pont emiatt a befektetési bank alulsúlyozza az amerikai részvénypiacot, felülsúlyozza Japánt, s a feltörekvő piacokkal kapcsolatban pedig nagyon óvatos. Matejka szerint megvan az esélye annak, hogy a globális részvénypiacok az év hátralévő részében emelkedjenek.

Ezért lehetünk optimisták

A befektetési bank elemzői úgy vélik, hogy a kínai gazdaság bővülni és gyorsulni tud a következő három-hat hónap során. Igaz, a Marketwatch megjegyzi, hogy ennek esélye a hét végén megjelent beszerzési menedzserindexek után már kisebb az esélye.

Eközben az európai gazdaság fellendülése is szép lassan folytatódhat, ezt viszont már alátámasztják a legfrissebb adatok. Az árazások - az amerikai részvénypiacon kívül - nem tűnnek feszítettnek. S ami a legfontosabb, a globális likviditás nem fog csökkenni. Bár a Fed kötvényvásárlásainak vége, azonban ha az ECB, a Bank of England, a Bank of Japan és a Fed összesített mérlegét nézzük, annak a globális GDP-hez viszonyított aránya nőni fog.

Ráadásul eközben a vállalati akciók is részvénybarát környezetet teremtenek. A JP Morgan szerint a vállalatfelvásárlások és fúziók piaca élénk marad, s a sajátrészvény vásárlások területén is aktívak maradnak a cégek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!