Jön-jön: az olcsóbb olaj

Várhatóan csökken az olaj ára a világpiacon a második fél évben a politikai bizonytalanság ellenére, a nagy kínálat és a visszafogott kereslet miatt.
MTI-Eco, 2014. május 30. péntek, 15:01
Fotó: Reuters

Az északi-tengeri Brent olajfajtára az elemzők 2014-re éves átlagban 105,9 dolláros hordónkénti (1 hordó 158 liter) árral számolnak, miközben 2015-re további csökkenést prognosztizálnak 102,5 dolláros átlagárral. A Brent olajat péntek kora délután csaknem 110 dolláron jegyezték Londonban.

A nyugati féltekén irányadó amerikai WTI könnyűolajfajta árát az idei évre átlagosan hordónként 98,7 dollárra várják a megkérdezett szakértők. A WTI-vel pénteken 103,58 dolláron kereskedtek New Yorkban.

A világgazdaság fokozatos talpra állásával a kereslet növekedése elmarad a kínálat bővülésének ütemétől. A keresletet visszafogja a növekvő energiahatékonyság, az olaj földgázzal való helyettesítése és egyebek között az, hogy egyes fejlődő országokban fokozatosan leépítik az energiaárak állami támogatását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK