Az amerikai költségvetéssel kapcsolatos huzavona erősebb lehet, mint a Karen nevű trópusi vihar. Legalábbis az olajárra gyakorolt várható hatásait tekintve - derül a CNBC által megkérdezett olajpiaci kereskedők, elemzők és stratégák véleménye szerint.

Az elmúlt hetekben mintegy felére csökkent a kitermelés nagysága a Mexikói-öbölben a közelgő Karen nevű trópusi vihar következtében. Ez normális körülmények között jelentősebben felfelé kellett volna hogy nyomja az olaj árfolyamát az árupiacokon. A múlt héten ez kismértékben meg is történt, hiszen mind a Brent típusú, mind a WTI olaj árfolyama mintegy egy százalékkal felfelé kúszott a múlt héten, azonban a drágulás várhatóan csak átmeneti lesz. A CNBC felmrésében megkérdezett szakértők 45 százaléka szerint a héten esni fog az olaj árfolyama, s mindössze 25 százalékuk vélte, hogy emelkedhet a nyersanyag értéke.

Az olajpiaci kereskedők - akárcsak a többi piaci szereplő - a vihar helyett most inkább az amerika költségvetési huzavonát figyeli árgus szemekkel - mondta David Nevin, a londoni Xconnect Trading szakértője. Minél tovább áll az amerikai állam, annál nagyobb lesz annak negatív hatása a gazdaságra és az energiapiacokra. Ráadásul ha a leállás miatt olyan érzékeny adatok közlése, mint az olajkészletek állomány csúszna, vagy elmaradna, az forgalom csökkenését és a volatilitás növekedését vonhatja maga után piacon - tette hozzá.

WTI olaj árfolyama
Kép: Alfatrader


Az olaj árfolyama technikai szemmel nézve az elmúlt napokban potenciális fordulóponthoz érkezett. A tavasz óda tartó emelkedő trend a szeptember eleji 110 dollár feletti csúcsok óta pihenőt tart, s az elmúlt napok esésével egészen 102 dollár alá csúszott vissza a WTI típusú olaj kurzusa, azonban jelentősen nem tudott ez alatt a szint alatt zárni. Ennek a zónának elvileg azért lehet jelentősége, mivel erről a támaszról indulva tudott új csúcsra futni utoljára a nyersanyag jegyzése. Ha ez elesne - mondjuk egy 101 dollár alatti záróárfolyam esetén - a következő támasz 98 dollár körül lehetne, a 200 napos mozgóátlag, valamint a nyár közepi kitöréskor maga mögött hagyott ellenállás magasságában. Felfelé viszont szintén korlátos lehet a nyersanyag mozgása, 106 dollárnál az 50 napos mozgóátlag, felette a 108 dolláros szintnél letört támasz gátolhatja a mozgást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!