Jön az összeomlás? Nagy vihart kavart a guru pálfordulása

Kommentek özönét indította el a Marketwatch híresen pesszimista publicistája, miután sok évnyi vészharangkongatás után részvényvásárlásra buzdító cikket közölt. Ha komolyan gondolta, lehet ok az aggodalomra.
Napi.hu, 2013. október 25. péntek, 15:19
Fotó: Napi.hu

Értetlenkedő kommentek árasztották el a Marketwatch állandó szakírójának, Paul B. Farrellnek nemrég megjelent cikkét, amelyben 2014-re további részvénypiaci rallyt vízionál és több okot is felsorol, ami miatt érdemes lehet részvényt vásárolni. Az olvasók meglepettsége érthető, hiszen a publicista, aki a behavioral finance körében több könyvet is megjelentett már évek óta súlyosan pesszimista az amerikai gazdaság és a részvénypiac kilátásait illetően, szinte nem múlt el eddig hónap anélkül, hogy ne közölt volna újabb, hatalmas részvénypiaci és gazdasági összeomlást vizionáló cikket a piaci portálon.

A kommentelők több táborra oszlottak a meglepő írás közlését követően. Egy csoportjuk szerint a szakíró végre szembesült a realitásokkal, s felismerte amit eddig nem, jelesül azt, hogy kétségtelenül bikapiac van az amerikai tőzsdén, s hiba ebből kimaradni. Mások pont emiatt aggódnak, kontraindikátorként értelmezve a híresen pesszimista szakértő hirtelen pálfordulását, mondván, ha már az utolsó medve is kapitulál, az általában az emelkedés végét szokta jelezni. Megint mások szerint a cikket egyszerű szarkazmusként kell értelmezni.

Persze nem ő az egyetlen olyan kitartó pesszimista, aki az utóbbi időszakban már inkább a bikák oldalára állt. Farrell is megemlíti Nouriel Roubinit, akit korábban Dr. Végzet néven emlegettek. A közgazdász időben megjósolta az amerikai ingatlanpiac összeomlását és a 2008-as válságot. E szerepéből azonban nem tudott évekig kitörni és folyamatosan pesszimista előrejelzéseitől volt hangos a szaksajtó. Nemrég azonban már úgy nyilatkozott, hogy a világgazdaság a gyógyulás útjára lépett és jó ötletnek tartja a részvények enyhe felülsúlyozását a portfóliókban.

Hasonlóan bedobta a törülközőt a Bank of America Merrill Lynch korábbi vezető stratégája, Michael Hartnett is, aki korábban folyamatosan pesszimista volt, most azonban már arról beszél, hogy jövőre meglepő növekedést produkálhat az amerikai gazdaság és meglepően jó év áll a részvénypiacok előtt.

Farrell több indokot is említ, amely miatt érdemes lehet beszállni a részvényekbe, ezek azonban olyan érvek, amelyek mögött sokan érthetően némi cinizmust fedeznek fel. Ezen indokok közül nem egy megegyezik azokkal, amelyeket 2009 tavaszán említett, amikor egyértelműen részvényvásárlásra buzdította az olvasóit az előző medvepiac mélypontján. Mint írja, a részvénypiac hirtelen produkál nagy mozgásokat, aztán hosszú időre aludni tér, s nem történnek igazán lényeges dolgok. Az amerikai költségvetés körüli viták egyesek szerint még jót is tehetnek a részvénypiacnak, hiszen a kamatok alacsonyan maradnak, a vállalati profitok eközben nőnek. A pesszimista előrejelzéseket pedig nem szabad komolyan venni, hiszen a leghíresebb tudósok, közgazdászok is állnak elő gyakran téves előrejelzésekkel.

A cinizmus pártiak érveit erősítheti, hogy a gondolatmenet lényege, az amerikai részvénypiac jelenleg a 20-as évekhez hasonló felemelkedést él át, s ebből nem szabad kimaradni. Annak azonban mindenki tudja, hogy milyen vége lett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzSz99, 2013.10.28 08:25

@megalodon:

A történelmi csúcs mögött inflációt sejtek, ami csak a tőzsdén játszódik le. A bankok tele vannak olcsó pénzzel, amit nem a hitelezésbe, hanem a nagyobb hasznot hozó részvényekbe nyomnak. Spekuláció az egész, a legtöbb esetben semmilyen korrelációt nem lehet felfedezni a dolgok reális értéke és a tőzsdei "megítélésük" között.

De ez csak az én magánvéleményem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2013.10.25 18:25

Történelmi csúcson az Usa részvényindexek, mire megállapítja magáról a hivatásos depressziós, hogy mégiscsak rosszul látta a dolgokat.

nos ebből két következtetést lehet levonni..

1:Nem kéne minden seggfejről vezércikket írni, mert sokára végzünk..

2:Csináld pont az ellenkezőjét annak amit mond és garantáltan milliárdos leszel (vagyis ideje profitot realizálni :-DDDD )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html