Az első sorozat nagy sikerére tekintettel ezúttal két jegyzést indítanak párhuzamosan: az intézményi befektetők 2 milliárd forint, míg a lakosságiak 500 millió értékben jegyezhetnek a kötvényből.

Előbbiek számára november 22-26., a magánbefektetők esetében pedig november 22. és december 3. között lesz jegyezhető a kötvény, amely a kártyaleosztás elve szerint kerül allokációra, az intézményieknél pedig jegyzésarányosan. Túljegyzést mindkét szektorból elfogad a vállalat.

Az RFV2014/A papírok névértéke 100 000 forint, 2014 februári lejárattal, hozama 10 százalék fölött várható, a végleges hozamot pénteken határozzák meg a benchmark állampapírhozam alapján.

Az első sorozat jegyzésének lezárása után november 17-ig 80 millió forintos értékű forgalmat bonyolítottak a papírok a tőzsdei másodpiaci kereskedésben. 

Jelenleg a már tőzsdén forgó papírok tlagosan 9,5 százalékos hozam mellett forognak, így az új kötvényeket diszkonttal lehet majd jegyezni - mutatott rá Szécsényi Bálint, a rábocsátást szervező Equilor vezérigazgatója. A brókercégnél tbsz-re jegyző ügyfelekek 3 millió forint felett elengedik a tbsz-alszámla számlavezetési díjat.

A román projektekről szólva Kassai Ákos vezérigazgató elmondta, Zilahon megkezdődött a szolgáltatás, és az 51 intézményi fogyasztónak köszönhetően csökkent a nemfizetés kockázata is. Ám a projekt lényegi eredményhatása inkább az elkövetkező években lesz érzékelhető. A kötvényrábocsátás ennek, illetve a másik elnyert romániai projekt, a marosvásárhelyi beruházás finanszírozását szolgálja majd. Utóbbi helyszínen szintén az idén megindulhat már a szolgáltatás. 

A terjeszkedés szempontjából jövőre még mindig elsősorban Románián lesz a hangsúly, de szeretnének új magyar projekteket is szerezni. Az újabb ország piacára való belépés 2012-ben esedékes, ám konkrét nevet még korainak tartott említeni Kassai.

Jövő évben 50-50 sázalék Magyarország és Románia súlya az árbevétel terén, az esetleges harmadik ország két év múlva pedig a menedzsment reményei szerint majd 20-25 százalékos súlyt képviselhet.

A finanszírozási struktúra 30-70 százalékos megoszlási aránya év végére valószínűleg nem teljesül, de a mostani kötvényrábocsátással és a vállalati refinanszírozás lezárultával év már megközelíthető a fele-fele arány.
 
A magánnyugdíjpénztári eszközök állami átvételéről szólva Soós Csaba elnök elmondta, az állam nem feltétlenül szívesen látott új tulajdonos a cégnél, hisz eddig sem kértek és kaptak állami segítséget vagy szerepvállalást. Ráadásul egy esetleges 10 százalékos esetleges állami tulajdon a régiós terjeszkedést is hiteltelenné teheti.

Ezért most külföldi pénzügyi befektetőket keresnek a társaság 6-8 százalékos nyugdíjpénztáraknál található pakettjére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!