BUX
38643

Jönnek a páneurópai kötvények?

Jean-Claude Juncker az Eurogroup elnöke és Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter szerint saját kötvényeket kellene kibocsátania az EU-nak a pénzügyi nehézségekkel küszködő euróövezeti országok megsegítésére és az euróval szembeni befektetői bizalom helyreállítására.

MTI-Eco, 2010. december 6. hétfő, 12:18

A Financial Times (FT) hétfői számának vezércikkében a két európai politikus annak a véleményének adott hangot, hogy az úgynevezett "páneurópai" kötvények ("E-bond") stabilizálhatnák az európai államkötvény piacot az EFSF európai pénzügyi stabilitási eszköz rendelkezésére álló 750 milliárd euró felhasználását követően 2013-tól.

Véleményük szerint egy európai államadósság kezelő ügynökség (European Debt Agency) akár az EU gazdasági teljesítményének 40 százalékáig is bocsáthatna ki kötvényeket.

A javaslat valószínűleg Németország heves ellenállásába ütközik, mivel az E-bond bevezetése megnövelni a német vállalatok hitelfelvételi költségeit.

Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter szerint az E-bond bevezetéséhez az uniós alapszerződést is módosítani kellene.

Mindaddig, amíg független nemzeti pénzpolitikát folytatunk, nem adhatjuk fel az európai országokban a költségvetési fegyelmet garantáló ösztönző és szankcionáló eszközöket - mondta Wolfgang Schaeuble a FT-nek adott videóinterjúban. Különben az euró megbukik - tette hozzá.