A Magyar Nemzeti Banknak meghatározó szerepet kell majd játszania a fiskális finanszírozásban Magyarországon az emelkedő költségvetési hiány mellett, mivel a lakossági megtakarítások és a bankszektor forrásai nem lesznek ehhez elegendőek - írják rövid jegyzetükben a Bank of America elemzői. Szerintük az Államadósság Kezelő Központ Zrt nemrég frissített idei terve komoly sérülékenységre mutatott rá.

Emiatt úgy vélik, hogy az MNB kvantitatív lazítási programjának első körben el kell érnie az ezermilliárd forintot, azaz a GDP hozzávetőleg 2,2 százalékát. Ennek részleteit a várakozások szerint holnap ismerteti a jegybank, s a program várhatóan májustól indul. A bank szakértői szerint a magyar kormány eredeti terve, amely szerint az idei költségvetési hiány 2,7 százalékponttal növekedne a korábban elképzeltekhez képest túlzottan optimista GDP várakozásokon és túlságosan alacsony költségvetési élénkítési terveken alapul.

Az eddig bejelentett élénkítési csomag nagysága egyáltalán nem garantálja, hogy a magyar gazdaság felülteljesítené régiós társait. Így a Bank of America az eddigi 4 százalékról 5 százalékra emeli a magyar gazdaság idei visszaesésére adott jóslatának mértékét. A bank szerint másik, a GDP 3 százalékára rúgó pluszhitel felvételére is szükség lehet a gyengébb lakossági felvevőképesség miatt, miközben lehetséges, hogy a külföldiek eladnak a magyar kötvénypiacon. Eközben szerintük a belföldi kereslet korlátozott ahhoz, hogy felszívja a növekvő hiány miatt pótlólagosan kibocsátandó magyar államkötvényeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!