Az FTSE-100 0,6, a CAC-40 0,2 százalékkal emelkedett 12 óra körül, míg a DAX 0,3 százalékkal esett, a Stoxx Europe 600 indexe 0,4 százalékkal erősödött. Utóbbi esetében - a Shell-BG Group akvizíciónak köszönhetően - a mutató történelmi csúcsra 406 pontra emelkedett. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 0,2, az athéni ASE index 0,6, míg a madridi IBEX-35 0,1 százalékkal esett.

Az akvizíciós hírre a BG Group részvényei több mint 40 százalékkal rallyztak a parkett megnyitássa után, ez 36,73 százalékos ütemre "lassult" . A Shell részvényei a londoni tőzsdén 5 százalékkal estek. A hír más energiaipari cégnek is lendületet adtak: a BP 3,1, a Tullow Oil 10,8, a portugál Galp Energia 7,3, a svéd Lundin Petroleum 8,1, a Tenarus közel 5 százalékkal emelkedett.

Szerdán délelőtt megjelent egy német feldolgozóipari adat, miszerint a megrendelések februárban 0,9 százalékkal estek. Az adat csalódás volt, hiszen elemzők 1,5 százalékos bővüléssel számoltak. A német szaktárca azonban a januári adatot jelentősen korrigálta felfelé, így a korábbi 3,9 százalékos esést 2,6 százalékos míuszra korrigálta. A külföldi megrendelések 1,6 százalékkal estek, míg a belföldiek stagnáltak.

Emellett megjelent egy eurózónás kiskereskedelmi adat is. Ez sem volt sokkal szívderítőbb, ugyanis négy havi emelkedés után az Eurostat adatai szerint januárhoz képest 0,2 százalékkal estek, de az egy évvel korábbi szinthez képest 3 százalékos bővülés volt. Elemzők éves szinten 2,8 százalékos emelkedést, havi szinten 0,2 százalékos eséssel számoltak.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!