Jót tett az MNB-bejelentés a forintnak

Vegyesen alakult a forint árfolyama szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. A forint az euróval és a dollárral szemben erősödött, a svájci frankkal szemben pedig gyengült - írja az MTI.
Domokos Erika, 2020. szeptember 9. szerda, 19:25
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az euró jegyzése a kora reggeli 357,33 forintról 356,76 forintra csökkent este hét órára.

A dollár jegyzése 303,39 forintról 302,24 forintra ment le, a svájci franké viszont emelkedett, a kora reggeli 330,58 forint után 330,91 forinton állt este hét órakor.

A Magyar Nemzeti Bank kedden visszavonta a koronavírus-járvány miatt hozott szigorításait és devizalikviditást nyújtó swap eszközzel egészítette ki monetáris politikai eszköztárát. A forint ezt követően erősödésnek indult, és a múlt héten elért öt havi mélypontjához képest szerda estére már bő fél százalékkal erősödött az euróval szemben.

Év eleji árfolyamánál a forint az euróval szemben 7,7 százalékkal, a dollárral szemben 2,2 százalékkal, a svájci frankkal szemben pedig 8,5 százalékkal áll gyengébben.

Az MNB kedden visszavonta a bankok devizaegyensúly mutatóra (dem) és devizafinanszírozás megfelelési mutatóra (dmm) vonatkozó előírásainak a koronavírus-járvány miatt hozott szigorításait, és módosította a bankközi finanszírozási mutató (bfm) követelményeit is. A döntés a pénzügyi stabilitás fenntartása mellett növelheti a speciális pénzügyi szolgáltatásokban aktív bankok mozgásterét a finanszírozás terén, ami a devizaswap-piac jövőbeli hatékonyabb működését is támogathatja - írta az MNB.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2020.09.15 14:49

az hogy teszünk egy lépést visszafele az egyszintű bankrendszer fele? - nem biztos hogy jót tesz a forintnak... hosszú távon inflációt gerjeszt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Europai., 2020.09.15 14:25

Ideje volna Matolcsy urat valami más funkcióban helyezni, pl. műkincsek beszerzésében, mert a nemzeti valuta értékének megőrzésében a tevékenysége nulla!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html