Az amerikai részvénypiac idei kiemelkedő teljesítményét sokkal szerényebb hozamok követhetik jövőre, legalábbis a statisztikák alapján - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Az S&P 500-as részvényindex január eleje óta 28 százalékkal emelkedett, s ha itt is fejezi be az évet, akkor ez lesz a legnagyobb éves szintű drágulása 1997 óta.

A Bespoke Investment Group nevű elemzőcég viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy1928 óta ha a részvénypiac 20 százaléknál nagyobb mértékben drágult, akkor a következő évben csak átlagosan 6,6 százalékot tett hozzá értékéhez, ami elmarad az átlagos 7,6 százalékos hozamától. A hírügynökség által megkérdezett stratégák és elemzők szerint elég sok ok van arra, hogy az ideinél szerényebb emelkedést lehessen várni jövőre a részvénypiactól.

Nagyon sokat jöttünk fel az idén, de nem szabad elfelejteni, hogy történelmi távlatban is pocsék volt a tavalyi utolsó negyedév. Az idei nagy rally nem a gazdaság csodálatos teljesítményének köszönhető, mindössze annak, a piac realizálta, hogy az amerikai gazdaság mégsem süllyed recesszióba - mondta Ryan Detricj, az LPL Financial szenior piaci stratégája.

Az S&P 500-as index tavaly 2008 óta a legnagyobb esését szenvedte el, miután a befektetők attól kezdtek el tartani, hogy a Kína és az Egyesült Államok között egyre mélyülő kereskedelmi konfliktus recesszióba löki a globális gazdaságot. Az S&P 500-as index az október eleji 2900 pontos szintről karácsonyra 2350 pontig esett. Az igazi fordulatot az hozta el, hogy a Fed január első napjaiban módosította addigi irányvonalát, s beszüntette a kamatemeléseket. A Fed lépései e mellett segítették a 10 éves amerikai államkötvények hozamát történelmi mélységbe nyomni. Ez amellett, hogy megnövelte az érdeklődést a jó osztalékfizető részvények iránt, komolyan növelte az amerikai gazdaság egészségével kapcsolatos aggodalmakat -mondta Liz Ann Sonders, a Charles Schwab nevű vezető amerikai brókercég befektetési igazgatója.

Szerinte 2020-ban az amerikai elnökválasztás lehet az egyik meghatározó tényező a részvénypiacon, különösen az olyan politikailag érzékeny szektorok számára, mint az egészségügyi. Többek között ez lehet az, ami megakadályozza jövőre azt, hogy az áremelkedés az ideihez hasonló legyen, így vélhetően nem ismétlődik meg a 90-es évek második tapasztalt többszöri masszív emelkedési hullám. Akkor a tech-lufi közepén nem volt értelmes teteje a részvények árazásának - mondta Sonders - most azonban valódi működő cégeink vannak és nincs nyoma annak, hogy az akkorihoz hasonló értelmetlen árazások lennének a piacon.

Földindulásról azért még szó sincs

A Wall Street-en egyébként nagyon kevesen várnak medvepiacot 2020-ban. Van egy-két jele még mindig annak, hogy az amerikai gazdaság esetleg jövőre recesszióba süllyedhet, azonban a piacot nem nagyon látszik hogy aggasztanák ezek a fejlemények, de más sem. A tőzsdei befektetőket a jelek szerint nem zavarja a Donald Trump elnök ellen folyó impeachment eljárás és a kereskedelmi háborús fejlemények sem - mondta Jonathan Golub, a Credit Suisse Securities vezető amerikai részvénystratégája. Tekintve a történelmi mélységben tartózkodó kamatokat és kockázati felárakat, úgy gondoljuk, hogy az árazásoknak még van hova emelkedniük. Jövőre az S&P 500-as index akár további 7 százalékkal is feljebb kapaszkodhat, s elérheti a 3425 pontot is - tette hozzá.

A befektetők jövőre talán nagyobb nyereséget érhetnek el, ha kisebb cégek részvényeibe fektetik pénzüket - mondta Steven Chiavora, a Federated Global Allocation Fund portfólió-menedzsere.

Az S&P 500-as index nagyobb kapitalizációjú cégei túlárazottnak tűnnek a kisebb cégeket tömörítő Russel 2000-es indexben szereplő papírokhoz képest - hívta fel a figyelmet a szakértő. Eközben ez utóbbi halványan alulteljesítette az előbbit. Így elképzelhető, hogy értelmes lehet arra játszani, hogy a kisebb papírok követik majd a nagyobbakat. Mindez azért is lenne logikus, mivel a kisebb cégek érzékenyebben reagálnak a kamatok csökkenésére.

Azt hiszem, elég jó esélye van annak, hogy ezeknél a cégeknél pozitív eredménymeglepetések jönnek jövőre. Ez talán ráirányíthatja a befektetők figyelmét erre az eszközosztályra, amit az utóbbi időben eléggé hanyagoltak - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!