A Napi Gazdaság cikke


A hektikus piaci körülmények ellenére idén rendkívül pontos előrejelzést adtak az elemzők az amerikai részvénypiac várható alakulásáról. Pedig a márciusi mélypont idején, 670 pontos S&P-nél sokan kétségbe vonták az 1050 pontos év végi indexértéket előrejelző elemzők ítélőképességét. Az idő végül az elképzelésükhöz ragaszkodó szakembereket igazolta, amelyik befektető pedig hitt nekik, az több mint 60 százalékot kereshetett háromnegyed év leforgása alatt.


Ha most is hinni lehet az elemzőknek, a tőzsdei hegymenet jövőre is folytatódik, az év végi indexállással kapcsolatos várakozások átlaga a jelenlegi S&P-értéknél bő tíz százalékkal magasabban, 1221 ponton található. Az ez évre legpontosabb tippet adó JPMorgan ennél is magasabb, 1300 pontos eredményt vár, de 1250-et jósol a válságból legjobban kikeveredő Goldman Sachs elemzője is. (Ráadásul egyik elemző sem vár a jelenleginél alacsonyabb jövő évi záróértéket.) A szakemberek álláspontja az éven belüli mozgásokkal kapcsolatban is meglehetősen egységes: többségük az első negyedévben várja az S&P-500 tetőzését, ahonnan a második-harmadik negyedévben egy jelentősebb korrekcióra, majd pedig egy év végi visszapattanásra számít.

 

A szakértők az indexemelkedéssel párhuzamosan az összesített céges profitok 23 százalékos növekedését várják, tehát a részvények relatíve még olcsóbbá is válnak - többek között ez biztosítja majd jövőre a hajtóerőt. A legjobban azokba a szektorokba tartozó részvények teljesíthetnek, ahol a leggyorsabb lesz a profitnövekedés. Ilyen ciklikus szektor a technológiai, az energetikai vagy a nyersanyagszektor - nyilatkozta a JP Morgan elemzője. A Deutsche Bank szakértője a bankok és biztosítók papírjára esküszik, mondván, azok mindössze könyvértékük 110 százalékán forognak, ami alig fele a történelmi átlagnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!