Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai részvényekre nagy esés várhat 2014 első felében, s az év hátralévő részét inkább stagnálással tölthetik - jósolják a Société Générale elemzői. A 2009. márciusi mélypont óta 170 százalékkal emelkedett az S&P 500-as index. Mostanra az amerikai részvények fáradt eszközökké váltak, s már túl sokaknak van belőlük. Eközben a vállalatok nyereségessége csúcsközeli szinteken tartózkodik, viszont egyre több cég ad jelentést csalódást keltő profitszámokról. Az amerikai kötvényhozamok emelkedésnek indultak, s ez sem segít majd a következő időszakban az árazási szempontból már nem túl vonzó részvényárfolyamoknak - vélik a bank szakértői.

A költségvetési vita ellenére - amely az amerikai politikai rendszer visszásságaira hívja fel a figyelmet - nem valószínű, hogy az év vége előtt nagyobb esés következne, a Fed havi 85 milliárd dollár értékű kötvényvásárlása megfelelő mennyiségű likviditást biztosít a piacnak, s ez támaszt adhat az árfolyamoknak. A bank elemzői szerint az S&P 500-as index a jelenleginél 4-5 százalékkal alacsonyabban, 1600 pont körül állhat majd az év végén.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


2014-ben azonban gyökeresen megváltozhat a helyzet. A piac várhatóan ismét árazni kezdi majd a Fed kvantitatív lazítási programjának végét, s ezzel az index az elemzők szerint 1450 pontig is csökkenhet, ami csúcsához képest egy 15 százalékos korrekciót jelentene. Ugyanakkor ezt követően várhatóan magukra találnak a tőzsdék, s jövő év végére ismét 1600 pont körül járhat majd az S&P 500 - hangzik a szokatlanul részletes jóslat. Emlékeztetnek, hogy a kvantitatív lazítási program első körének befejezését követően 16, a második kör befejezése után 17 százalékkal csökkent az S&P 500-as index értéke. A következő két-három évben az amerikai részvényindexek meglehetősen unalmasan fog szerepelni. Nyomás alatt tartja majd az árfolyamokat a 2015 közepétől várt kamatemelés, s az emiatt emelkedő hozamok, ugyanakkor támogatást nyújthat a gazdaság fokozatosan javuló teljesítménye. Ennek fényében a Société Générale azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy amerikai részvények ehelyett inkább japán, vagy európai részvényeket vásároljanak.

DAX alapú CFD
Kép: Alfatrader


Nem a Société Générale az egyetlen, amely bizalmatlanná vált az amerikai részvényekkel kapcsolatban. A HSBC stratégiái szintén nemrég rontották le az amerikai piac minősítését az eddigi felülsúlyozásról semlegesre. Igaz, ők decemberre 1750, jövő év végére pedig 1900 pontos S&P 500-as indexértéket várnak. Szerintük a a gazdaság és a cégek növekedési kilátásai egyaránt megfelelőek. Ugyanakkor úgy vélik más piacokon nagyobb a valószínűsége annak, hogy pozitív meglepetésekkel szolgáljanak a cégek,s az amerikai árazások már meglehetősen feszítettnek tekinthetők. Csak azért nem tették az amerikai piacot alulsúlyozásra, mivel szerintük annak megmaradhat a biztonságos menedék státusza, s emiatt fennmaradhat az árazási prémium. Az európia részvényeket eközben felülsúlyozásra ajánlják az eddigi semleges ajánlás helyett. Mint írják, a régió attraktív mind a vállalatok növekedési potenciálja, mind a monetáris politika irányultsága szempontjából. A második negyedévben az eurózóna visszatért a növekedés útjára, eközben a monetáris politika még egy ideig laza maradhat. A 12 havi előretekintő P/E ráta a régióban átlagosan 12,7, szemben a hosszabb távú átlagnak tekinthető 14,7-es értékkel.

Nikkei225 alapú CFD
Kép: Alfatrader


Nem ennyire optimisták viszont a japán piaccal kapcsolatban a HSBC szakértői, ők a Société Générale-al szemben alulsúlyozásra rontották a szigetország papírjainak minősítését. Véleményük szerint aki venni akart japán részvényeket, az már megtette, s a szkeptikusok is zárták már short pozícióikat, így nincs ami felfelé hajtsa az árakat - írja a CNBC.com

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!