Jövőre jöhet a feketeleves, ide érdemes menekülni

Több olyan indikátor is van, amely arra utal, hogy jövőre recesszió köszönthet be az Egyesült Államokban. Ennek ellenére még nem szabad kiszállni a részvényekből, hiszen fájdalmas lehet kimaradni abból az emelkedésből, ami a csúcsot megelőzi - vélik a Bank of America Merrill Lynch elemzői.
Napi.hu, 2016. október 10. hétfő, 07:08
Fotó: Napi.hu

Nincs olyan modell, amely 100 százalékos megbízhatósággal jelezné előre, mikor fordul át a gazdasági ciklus recesszióba, azonban a Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint legalább öt makroindikátoruk ennek közelgő veszélyét jelzi. Bár nem minden recesszió jár medvepiaccal a tőzsdéken, azonban nem árt a negatív forgatókönyvekre felkészülni.

A bank elemzői szerint ugyan vannak olyan jelek, amelyek az amerikai gazdaság további erősödésére utalnak, ilyen a fogyasztói bizalom és a munkaerő piaci adatok, azonban a többi mutatónál ha további gyengülés lesz tapasztalható, akkor az amerikai gazdaság nagy valószínűséggel 2017 második felében recesszióba csúszhat.

Ennek ellenére nem gondolják úgy, hogy el kéne adni a részvényeket, még akkor sem, ha középtávon elég nagy egy korrekció esélye. A tapasztalatok szerint a hosszabb távon befektetők jobban járnak, ha az átmeneti korrekciókat kiülik, mint ha megpróbálnák rövid távon eltalálni a piaci mozgásokat. Ráadásul az amerikai részvénypiacon az elmúlt hét és fél évben lezajlott 270 százalékos áremelkedés ellenére még lehet erő. A történelem szerintük azt mutatja, hogy az emelkedő hullámokban az utolsó időszakok, a gazdasági ciklus fordulása előtt még jellemzően nagy emelkedést szoktak hozni, s ezt fájdalmas lehet a partvonalról végignézni.

Erre jó megoldás lehet szerintük, ha jó minőségű, defenzív papírokat vásárolnak a befektetők, ezek ugyanis úgy látják, általában a ciklusok későbbi szakaszában nyújtanak kedvező teljesítményt. A befektetési bank elemzői egyébként negyedéves kitekintőjükben megemlítik, hogy közel 10 éves távlatban ők 2025-re 3500 pontos S&P 500-as értéket sem tartanak kizártnak.

Felhívják a figyelmet, hogy az amerikai piacon dacára a magas árfolyamoknak nem lehet tapasztalni a befektetők euforikus hangulatát, elbizakodottságát, ami a bikapiac csúcsok egyik jellemzője. A különböző hangulati felmérések szerintük eléggé pesszimista hozzáállást mutatnak a részvényekkel kapcsolatban és az alapkezelők portfólióiban a készpénz szintje igen magasan áll. Ennek ellenére a részvények iránti pozicionáltság viszonylag magasnak tekinthető, de ez inkább az elmúlt évek emelkedő árfolyamainak a következménye, s nem pedig túlzottan szélsőséges optimizmusé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugatos_szolasszabadsag, 2016.10.10 10:00

Bezzeg ha az Oroszoktól jönne ilyen hír, vagy Kínából, már mindenkint hanyatt-homlok menekülésre bíztatnának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html