Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzserének véleménye szerint a magyar blue-chip papírok árazásába további jelentős diszkont épült be, így a jelenlegi szinteken már vételre javasolja a Magyar Telekom részvényeit, míg a kisebb társaságok közül az RFV papírjai esetében számít az árfolyam emelkedésére.

Pallag Róbert a nyersanyagpiacokra áramló likviditás folytatódása esetén Brazília és Oroszország részvénypiacán vár érdemi felértékelődést, ugyanakkor a világ vezető devizapárjai tekintetében az amerikai dollár erősödésével számol az euróval és a japán jennel szemben.

Jelentős kockázatok kísérik a tőkepiaci befektetéseket

"A fejlett piacok problémái továbbra is előtérben maradhatnak: a magas munkanélküliség fogyasztás helyett megtakarításra ösztönözhet, az államadósságok szintje és hosszabb távú finanszírozhatósága óhatatlanul vészmegoldásokhoz és megszorításokhoz vezethet. A nem kívánt kötvénypiaci- és devizamozgások valamint a nyersanyagárak túlzott felértékelődése szintén azonosítható kockázati tényezők, akárcsak az amerikai és bizonyos ázsiai ingatlanpiacokon fennálló problémák" - figyelmeztet a szakértő.

Pallag szerint részvénypiacok árázásában és az eredménykilátások további javulásában túlságosan jelentős tartalékokat már nem látható, így a profitnövekedés maradhat a felértékelődés egyetlen forrása. A világ vezető devizapárjai tekintetében az amerikai dollár erősödésével számol a Generali az euróval és a japán jennel szemben egyaránt.

"A régió preferált piacának számító lengyelhez képest a magyar blue-chipek árazásába további jelentős diszkont épült be, ennek ellenére szelektív megközelítést alkalmaznánk. A konzervatív befektetőknek a jelenlegi szinteken már vételre javasoljuk a Magyar Telekom és a jövő évi osztalékot tekintve még magasabb hozammal forgó cseh Telefonica O2 papírjait. A kisebb részvényeknél a növekedési sztori folytatódására számítunk az RFV esetében, ahol a nyugdíjpénztári változások ellenére is további árfolyam felértékelődést várunk" - emeli ki a szakember.

"Lengyelországban főként a folytatódó állami értékesítéseknek köszönhetően mintegy 5 milliárd eurónyi részvénycsomag kerülhet tőzsdére, bár önmagában rekordméretű tranzakció nem várható, több tucatnyi társaság papírjainak nyilvános bevezetésére (IPO) kerülhet sor" - mondja Pallag Róbert.

Brazília és Oroszország részvénypiacán várható érdemi felértékelődés

"Továbbra is hiszünk a feltörekvő piacok jobb fundamentumaiban és növekedési kilátásaiban, azonban a rövidtávú sokkokkal szemben ezen piacok sem védettek, a beáramló rekordmértékű tőke pedig óvatosságra inthet. A világgazdasági növekedés motorja elsődlegesen Kína és India kereslete maradhat, ahol az inflációs kockázatok és a spekulatív tőkepiaci mozgások miatt hozott intézkedések mérsékelhetik az árfolyamok növekedését. Mivel a jegybankok politikája látható időtávon belül kényszerűen támogató marad, a nyersanyagpiacokra áramló likviditás folytatódása esetén Brazília és Oroszország részvénypiacán várható érdemi felértékelődés. Az energiaszektoron belül egyedi befektetési sztorikban látunk még tartalékokat: kedvenceink közé tartoznak az orosz Gazprom valamint a több brazil és afrikai mezőn kutatásokat végző Panoro Energy" - írja elemzésében Pallag Róbert.

A Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere által javasolt kockázatos befektetési portfólió 2011-re: "Oroszország és a régió szelektív részvényei, abszolút hozamú alap és ezen keresztül a nyersanyagpiaci mozgások kiaknázása, infrastrukturális szektorba fektető alap, IPO részvényekbe fektető alap, zöldenergia szektorba fektető alap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!