BUX
38643

Jövőre kifizetődhet a bátorság

A befektetők a héten leginkább ismét az európai kötvénypiacra figyelhetnek, csökken-e a részvénypiacot ebből az irányból fenyegető kockázat.

NAPI, 2010. december 6. hétfő, 11:00

A héten várhatóan ismét az európai szuverén adósságproblémák lesznek a fontos témák a pénzügyi piacokon, miután az euró jegyzése múlt héten két és fél hónapos mélypontot ütött a dollárral szemben, s lejtmenet csak az ECB beavatkozására változott, a fenyegetett országok kötvénypiacán történt beavatkozása után az euró árfolyama is stabilizálódott - írja összefoglalójában a Reuters.

Az ír parlament a héten szavaz a 2011-es költségvetésről, az első ilyen típusú megmérettetése lesz a kormánynak az IMF/EU segélycsomagot követően, az uniós pénzügyminiszterek eközben Brüsszelben találkoznak.

A kockázatok ellenére a makroadatok arra utalnak, hogy a világgazdaság növekedési pályára áll - emeli ki az összefoglaló - nem csak az Egyesült Államokból és Kínából érkeznek erre utaló adatok, de az euró zónából is. Ha 2011 valóban a növekedés éve lesz, ez elindíthatja a tőkeáramlást a kockázatosabb eszközosztályok felé.

Jövőre akár 4 százalékkal is növekedhet a gazdaság, a befektetőknek így érdemes lehet a növekedési sztorikra koncentrálniuk. Mi változatlanul a részvényeket és a nyersanyagokat preferáljuk szemben az államkötvényekkel és vállalati kötvényekkel - mondta Bill O'Neill, a Merrill Lynch Asset Management befektetési igazgatója. A befektetők bőségesen kárpótolják ezek a piacok a kockázatokért - folytatta.

Ez a mozgás már vélhetően elkezdődött, a Reuters globális allokációt reprezentáló felmérése azt mutatta, hogy a befektetők elkezdték csökkenteni kitettségüket a kötvények irányában, s a részvénykitettség 8 hónapos csúcsra emelkedett.

Az EPFR Global felmérése szerint is a múlt héten március óta először indult meg kiáramlás az amerikai kötvénypiacon, igaz elsősorban az önkormányzati kötvényeket kezdték eladni a befektetők, ez pedig az ezen a piacon erősödő kockázatoknak is köszönhető.

Azért idén eddig a kevésbé kockázatos eszközök hoztak igencsak jól, a Citi felmérése szerint a német és a brit kötvények például 7 százalékos hozamot biztosítottak, míg az osztalékot nem számolva az MSCI World Eqiuity index mindössze 7,1 százalékkal emelkedett.

Az RCM globális befektetési igazgatósa, Andrea Utermann szintén óvatosságra int a kötvénypiacokkal kapcsoltban, szerinte ugyanis a korábbi kockázatkerülés és a kvantitatív lazítás újabb várható körei miatt a közép és hosszabb távú kötvények meglehetősen túlárazottakká váltak.

Az infláció lehet a fő téma

A portfólió menedzserek számára 2011-ben az infláció elleni védekezés lehet a kulcstéma a Fed, a Bank of Japan és az ECB ultra laza monetáris politikája mellett. Az ECB múlt csütörtökön jelentette be, hogy 2011-ben is fenntartja az extra likviditást az európai bankrendszerben, eközben az Economic Cycle Research Institute szerint az inflációs nyomás növekedésnek indult a zónában. 

„A világgazdaság növekedése olyan fázisba érkezett, amikor is általános felfelé ható nyomás keletkezik az árakban. Úgy gondoljuk, csak idő kérdése, mikor kezd el az infláció felfelé mozdulni a fejlett gazdaságokban, s nem lefelé - írta Graham Secker, a Morgan Stanley stratégája. Ennek hatására a befektetők egyre inkább keresik azokat az eszközöket, amelyek ilyen környezetben jobb hozamot biztosíthatnak a készpénznél, ilyen lehet az ingatlan, a részvények és az árupiaci termékek.  A részvények közül a bányavállalatok, az olajipari vállalatok és vegyipari cégek jelenthetik a jó választást - mondta.