Nem várható jövőre olyan kiemelkedően jó év a világ részvénypiacain, mint amilyen az idei volt, azonban medvepiac sem következik - vélik a HSBC elemzői a CNBC.com tudósítása szerint.

Nem nagyon van okunk feltételezni, hogy két számjegyű növekedés állna a világ részvénypiacai előtt 2014-ben - mondta Gerry Evans, a HSBS vezető globális stratégája. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy rosszul teljesítenének a tőzsdék, a globális részvénypiacokon átlagosan 8 százalékos, osztalékokkal is számolva 10 százalékos emelkedést várnak a bank szakértői.

Az ideinél mérsékeltebb emelkedés a Fed eszközvásárlási programjának mérséklésében kereshető. Azzal párhuzamosan, hogy valószínűleg egyre közelebb kerülünk a Fed kötvényvásárlásai mértékének csökkentéséhez, a részvények árazása a legtöbb piacon magasabb, mint 10 éves átlaguk. Így az emelkedés mozgatórugója a jövőben a vállalati eredmények növekedése kell legyen - vélik a bank elemzői.

Szerintük a világgazdaság növekedési ütemének emelkedésével a világ tőzsdéin jegyzett vállalatok eredménye átlagosan 11 százalékkal emelkedhet 2014-ben, ezzel párhuzamosan a befektetők várhatóan folytatják a kötvények súlyának csökkentését és a részvények arányának emelését portfólióikban.

Szerintük a 10 éves amerikai államkötvények hozama 2,1 és 3 százalék közé emelkedhet jövőre. Ez ugyan jót jelenthet a jövőben kötvényt vásárlók számára, azonban jelenlegi kötvénytulajdonosok számára veszteséget okozhat.

A HSBC-nél valamivel pesszimistább szcenáriót vázolt fel nemrég a Nomura stratégája. Bob Janjuah 2014 második negyedévétől egy akár 25-50 százalékos mértéket elérő korrekciót sem tart kizártnak a globális részvénypiacon. Steen Jakobsen, a SaxoBank vezető közgazdásza szerint pedig a befektetők jelenleg az utolsó leheleteit kergetik a részvénypiaci rallynak, s emiatt szerinte nem ez a megfelelő idő a kockázatos pozíciók felvételére.

Ugyanakkor persze vannak kitartó optimisták is - mutat rá a portál. A Barclay's stratégái szerint az S&P 500-as index 2014 végén a jelenleginél több, mint 5 százalékkal magasabban, 1900 ponton állhat, a Citigroup elemzői pedig további 13 százalékos drágulást várnak jövőre a globális részvénypiacokon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!