Jövőre nőhet csak az üzemanyagok értékesítése

Idén még továbbra is nehéz körülményekre számít a Mol, fellendülés talán jövőre jöhet.
Deák Bálint, 2013. február 26. kedd, 12:58
Fotó: Napi.hu

A kőolajár átlagosan ugyanott volt tavaly mint 2011-ben, viszont romlott az ural/brent árrése és a petrolkémiában is alacsonyabb volt az elérhető nyereség. Ennek ellenére lényeges változás nem volt a külső környezetben, aminek a tükrében lényeges változásra nem lehetett számítani az eredményben tavaly - mondta Molnár József, a Mol vezérigazgatója a gyorsjelentést értékelő sajtótájékoztatón. A számok ugyanakkor nagyok az átlagember szemében, de ez egy válsággal terhelt eredmény, ami nem elegendő ahhoz az elváráshoz, amit ebben az üzletágban megtérülésként elvárt - tette hozzá.

Amennyiben levesszük a 75 milliárdos, Szíriában 2011-ben elért eredményt, akkor egy picit jobb a kép, de a kitermelés még e nélkül is 9 százalékkal csökkent tavaly. A finomítói árrések javulása és az erősebb dollár miatt javult ugyanakkor a finomítási környezet, amihez hozzájárult a jobb horvát termékszerkezet is. Viszont a kereslet jelentősen visszaesett, és karbantartások miatt termeléskiesés is volt, ami rontotta az eredményt tavaly - mondta a vezérigazgató. A fontos azonban a pénzügyi stabilitás megőrzése, így ez volt a legnagyobb erénye a cégcsoportnak, hogy a szíriai kiesést sikerült jól kezelni.

Az idei évvel kapcsolatban Molnár elmondta: a várható eredményre nem adnak előrejelzést, azonban a beruházások tekintetében a kitermelés lesz a fókuszban. Így például 200 millió dollárt akarnak Kurdisztánban befektetni, ahol reményeik szerint megjelenik majd az első kereskedelmi termelés is. Emellett készleterősítő kutatásokat folytatnak majd Kazahsztánban, Oroszországban. Pakisztánban is további termelésnövekedés a cél, míg Omán még a korai fázisban van. A finomításban a megkezdett programot folytatják, és 250 millió dolláros megtakarítást akarnak elérni. Ugyanakkor a konzervatív pénzügyi politika fennmarad, így 30 százalék körüli eladósodottság a cél. A beruházások 63 százalékát teszi majd ki a kitermelés, míg a finomítás 31 százalékot. Itt főleg hatékonyságnövelő beruházások lesznek, illetve a petrolkémiai projekteket fejezik be. A finomításban a kereslet tekintetében évek óta zsugorodó regionális piaccal néznek szembe, mélypont idén lehet, növekedés csak jövőre. Megnő a piaci hálózat fejlesztésének szükségessége, növelni akarják a hálózatot például Romániában és Csehországban is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

mol
HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.02.26 12:59

Jövőre minden nőni fog!

Minden.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html