A kőolajár átlagosan ugyanott volt tavaly mint 2011-ben, viszont romlott az ural/brent árrése és a petrolkémiában is alacsonyabb volt az elérhető nyereség. Ennek ellenére lényeges változás nem volt a külső környezetben, aminek a tükrében lényeges változásra nem lehetett számítani az eredményben tavaly - mondta Molnár József, a Mol vezérigazgatója a gyorsjelentést értékelő sajtótájékoztatón. A számok ugyanakkor nagyok az átlagember szemében, de ez egy válsággal terhelt eredmény, ami nem elegendő ahhoz az elváráshoz, amit ebben az üzletágban megtérülésként elvárt - tette hozzá.

Amennyiben levesszük a 75 milliárdos, Szíriában 2011-ben elért eredményt, akkor egy picit jobb a kép, de a kitermelés még e nélkül is 9 százalékkal csökkent tavaly. A finomítói árrések javulása és az erősebb dollár miatt javult ugyanakkor a finomítási környezet, amihez hozzájárult a jobb horvát termékszerkezet is. Viszont a kereslet jelentősen visszaesett, és karbantartások miatt termeléskiesés is volt, ami rontotta az eredményt tavaly - mondta a vezérigazgató. A fontos azonban a pénzügyi stabilitás megőrzése, így ez volt a legnagyobb erénye a cégcsoportnak, hogy a szíriai kiesést sikerült jól kezelni.

Az idei évvel kapcsolatban Molnár elmondta: a várható eredményre nem adnak előrejelzést, azonban a beruházások tekintetében a kitermelés lesz a fókuszban. Így például 200 millió dollárt akarnak Kurdisztánban befektetni, ahol reményeik szerint megjelenik majd az első kereskedelmi termelés is. Emellett készleterősítő kutatásokat folytatnak majd Kazahsztánban, Oroszországban. Pakisztánban is további termelésnövekedés a cél, míg Omán még a korai fázisban van. A finomításban a megkezdett programot folytatják, és 250 millió dolláros megtakarítást akarnak elérni. Ugyanakkor a konzervatív pénzügyi politika fennmarad, így 30 százalék körüli eladósodottság a cél. A beruházások 63 százalékát teszi majd ki a kitermelés, míg a finomítás 31 százalékot. Itt főleg hatékonyságnövelő beruházások lesznek, illetve a petrolkémiai projekteket fejezik be. A finomításban a kereslet tekintetében évek óta zsugorodó regionális piaccal néznek szembe, mélypont idén lehet, növekedés csak jövőre. Megnő a piaci hálózat fejlesztésének szükségessége, növelni akarják a hálózatot például Romániában és Csehországban is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!