A kedden közzétett vállalati gyorsjelentés adatai szerint a legnagyobb amerikai bankcsoport negyedéves bevétele éves összevetésben 4,07 százalékkal, 26 milliárd 804 millió dollárra nőtt. Ezen belül a nettó kamatbevételek 5,53 százalékkal, 15,7 milliárd dollárra emelkedtek.

Az adózott eredmény 7 milliárd 66 millió dollárt, részvényenként 1 dollár 98 centet tett ki, szemben az egy évvel korábbi 4 milliárd 232 millió dollárral, egy részvényre vetítve 1 dollár 7 centtel. A teljes profit 67 százalékkal, az egy részvényre jutó nyereség pedig 85 százalékkal emelkedett éves összevetésben, aminek azonban az az oka, hogy a tavalyi utolsó negyedévben az adószabályok változása miatt egyszeri tételek 2,4 milliárd dollárt vittek el a nyereségből.

Elemzők erősebb számokra, 26,84 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 2 dollár 20 centes nyereségre számítottak.

Az egész évet tekintve a JP Morgan Chase bevétele 8 százalékkal 109 milliárd 29 millió dollárra nőtt. A bankcsoport nyeresége 33 százalékkal 32 milliárd 474 millió dollárra nőtt. Az egy részvényre jutó hígított nyereség 43 százalékkal 9,00 dollárra kúszott fel.

A vártnál gyengébb beszámoló közzététele után a JP Morgan Chase árfolyama a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben 2,57 százalékkal, 98,35 dollárra süllyedt New Yorkban. Az elmúlt egy év alatt 10,41 százalékkal csökkent az árfolyam a hétfő esti zárásra.

A riválisok közül elsőként a Citigroup hétfőn tette közzé beszámolóját. A vagyona alapján negyedik legnagyobb amerikai bank a vártnál jobb eredményről adott számot, főleg költségcsökkentési programjának köszönhetően a negyedik negyedévben a kiigazított nyeresége éves összevetésben 14 százalékkal, 4,21 milliárd dollárra nőtt.

A Citigroup árfolyama hétfőn 3,95 százalékos pluszban, 58,93 dolláron zárt New Yorkban, de az egy évvel korábbihoz képest piaci tőkeértéke így is 23,31 százalékkal volt alacsonyabb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!