Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtökön a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 194,23 ponttal, 0,64 százalékkal, 30 677,36 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutatója 36,91 ponttal, 0,98 százalékkal lett több, és 3796,8 ponton zárta a napot. Viszont így is medvepiacon vannak a legnagyobb amerikai indexek, vagyis a csúcshoz képest már bőven 20 százalék feletti esést produkáltak.

Ennek több oka van: egyrészt a felborult ellátási láncok miatt sok vállalatnak vannak gondjai a termeléssel, a gyorsuló infláció világszerte visszafogja a lakossági fogyasztást, az emelkedő kamatkörnyezet miatt pedig drágább lett a hitelezés, ami a beruházásokat lassítja. Továbbá egyre többen tartanak globális recessziótól.

Viszont a JPMorgan szerint hamar vége lehet a medvepiacnak és más állhat a hátterében, mint a fenti okok: túl sok készpénzt vontak ki a piacokról a befektetők ijedtükben. Nikolaos Panigirtzoglou becslése szerint a készpénzállomány megközelíti a 40 százalékot, ami az elmúlt évtized legmagasabb szintje. A JPMorgan a központi bankokon és a kereskedelmi hitelezőkön kívüli részvény-, kötvény- és készpénzállományokon alapuló mérőszámot követi. 

Kár, hogy a JP Morgan eddig tévedett

Ez "talán a mélypont mind a részvények, mind a kötvények esetében" - mondta Panigirtzoglou egy interjúban a Bloomberg szerint.

Tartja magát a részvények és kötvények hosszú távú bikahívásához, annak ellenére, hogy az árak a közelmúltban az előrejelzéseivel ellentétesen mozogtak. Szerinte a piacok a rendelkezésre álló nagy mennyiségű készpénz miatt az elkövetkező hónapokban támaszra lelhetnek.

A JPMorgan kockázatpárti álláspontja idén eddig nem vált be. A bank stratégái rendíthetetlenül optimisták voltak a részvényekkel kapcsolatban, még akkor is, amikor az S&P 500 medvepiacba zuhant. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!