Nem csak legbiztonságosabb vagyontartalékolási eszköz lesz egyszerűen pénzt tartani az Egyesült Államokban, de jobb hozamot is generálhat, mint bármely más befektetési eszköz jövőre, legalábbis a JP Morgan stratégái szerint. A befektetési bank több eszközosztályba is befektető csapata, amely összesen 260 milliárd dollárnyi vagyon befektetéséért felelős, legutóbbi elemzésében felülsúlyozta a készpénzt és a rövid lejáratú kincstárjegyeket és a vele egyenértékű eszközöket mintaportfóliójában az amerikai befektetések között.

Ezek hozhatnak nagyobb hasznot

A Bloomberg tudósítása szerint úgy vélik, hogy jövőre, a kockázatokat is figyelembe véve 2008 óta első ízben a biztonságosabb, likvidebb eszközök jobb hozamot nyújthatnak mint az S&P 500-as részvényindex. Az adott eszközosztály hozamát annak volatilitásához mérő Sharpe-ratio előrejelzése alapján jutottak erre a bank szakértői.

Úgy vélik, az amerikai vállalatok profitnövekedésének lassulására és jelentősen megnövekedett makrogazdasági kockázatokra kell felkészülni. Ez nyomás alatt tarthatja majd a részvényárfolyamokat, ezért döntöttek a kezelt portfóliók átsúlyozása, azok kockázati kitettségének csökkentése mellett.

Ha igazuk lesz, akkor a különböző eszközosztályok teljesítménye alapján 2018 eddig eltelt időszakához hasonló lehet 2019 is. A Bloomberg összesítése szerint idén eddig a rövidlejáratú kincstárjegyek voltak azok az eszközosztályok, amely a legjobb hozamot biztosította az amerikai befektetési eszközök közül.

Nagy a pesszimizmus

A profi befektetők mindenesetre egyelőre nem ebben az irányban játszanak, legalábbis ez derült ki a Bank of America Merrill Lynch november közepi alapkezelői felméréséből. Ennek adatai szerint ugyan az intézményi befektetők többsége már nagyon pesszimista a globális és az amerikai gazdaság jövő évi kilátásaival kapcsolatban, azonban az október eleje óta tartó áresés során az átlagos alapkezelő belevett az esésbe.

A készpénz aránya október és november között 5,1 százalékról 4,7 százalékra csökkent a kezelt portfóliókban, s a megkérdezettek mindössze negyede volt azon a véleményen, hogy az S&P 500-as amerikai részvényindex ebben a piaci ciklusban már elérte csúcsát.

Ugyanakkor nem feltétlenül az amerikai részvények voltak azok, amelyeket az eszközallokációért felelős szakemberek preferáltak. November végére ugyanis az aktív alapkezelők amerikai szervezetének adatai szerint olyan alacsonyra zuhant az S&P 500-as index irányába a kezelt portfóliók vételi kitettsége, amire 2016 eleje óta nem volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!