Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lépésre azt követően került sor, hogy a dollár általánosan erősödött, miután az Európai Központi Bank a kormányzótanács csütörtöki ülése után nem tudta meggyőzni a piacokat arról, hogy emeli kamatait, miközben az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris politikájának fokozatos szigorítása támogatja a dollárt.

Brókerek egyre inkább arra számítanak, hogy a keresztárfolyam a következő hónapokban áttörheti az 1 dollár/7 jüan küszöböt, ami utoljára a pénzügyi világválság idején fordult elő - írja az MTI. (Mindeközben csökkent a kínai devizatartalék.)

A kínai központi bank (PBOC) 6,9510 jüan/dollárban határozta meg a középárfolyamot péntekre, ami 0,15 százalékkal gyengébb az előző napi 6,9409 jüan/dollár szintnél. A piacok arra számítottak, hogy a központi bank 6,95 jüan alatt húzza meg az árfolyamot. Ez az a szint, amelyről egykor mindenki azt hitte, hogy a jegybank keményen védene.

A Kínán belüli (onshore) devizapiacon pénteken, helyi idő szerint délben az azonnali jegyzésben egy dollárért 6,9611 jüant, a Kínán kívüli (offshore) piacon pedig 6,9725 jüant kértek. Napi csúcsán, 6,9647 jüanon jegyezték a dollárt az onshore piacon, 2016. december 28. óta nem volt ilyen gyenge a kínai fizetőeszköz árfolyama.

A kereskedés végére a belső piacon erősödött a dollár, miután a jegybank alelnöke óva intett az árfolyam csökkenésére számító spekulációktól. A dollár 6,9478 jüanon fejezte be a napot, ami 0,02 százalékkal erősebb a csütörtöki zárószintnél.

A fotó forrása: Wang Zhao/AFP.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!